Niskanselän lahdista esimerkiksi kilpauistelijat vetävät vuodesta toiseen hurjia hauki saaliita. Silti taimen on se kala, joka houkuttelee Niskanselän apajille. Kuha on Niskanselällä harvinaisempi kuin Oulujärven itäpäässä.
Taimen
Eniten mainetta taimenten vetenä on pitkällä Säräisniemen edustan penkalla. Samanlaisia pitkiä uistelualueita ovat myös Säräisniemen taustan ja Manamansalon väli sekä koko Teeriniemen ja Kaaresjärven edusta.
Kuostonsaaren pohjoispenkkaa kehuvat useat taimenenpyytäjät ja antoisa paikka on myös Kaarresalon jyrkkä kuve, kun tuuli on vain sopivan suojainen.
Niskanselän aavalla keskiosalla lohikalat saalistavat muikkuja alueilla, jossa on harjanteita noin kymmenen metrin syvyydessä. Sellaisia löytyy esimerkiksi Karhusaaren ja Reimiluodon välisiltä vesiltä. Keväällä taimenet löytyvät lämpimästä vedestä, eli sieltä minne tuuli kuljettaa pintavettä. Kesällä ja syksyllä kannattaa uistella tunnettujen ottipaikkojen lisäksi suojan puolelta selkää.
Hauki
Keväällä kutuhauen tavoittaa esimerkiksi Painuanlahdelta tai Kaaresjärveltä. Niskanselän karikkoinen ja saarinen pohjoisosa on hauki aluetta. Esimerkiksi Kiveslahti, Soutulahti, Kankarinlahti, Oulujoen niska, Jaalanganlahti sekä Jaalanganlahden suu ovat tunnettuja hauki vesiä. Mölykarin, Nurmiludon, Kaivannonsalmen tai Karhusaaren ympäriltä saadaan haukia hyvin virvelöimällä.
Ahvenia ja siikoja
Niskanselän tunnetuin pilkkipaikka on matala Kaaresjärvi edustoineen. Samantapaisia puron edustoja pilkitään myös Painuanlahden ja Nimisjärven laskukohdissa. Jaalanganlahti ja sen suu sekä Juurikkalahti, Soutulahti ja Kankarinlahti ovat selän pohjoisosan suosittuja vesiä. Myös Vaalankurkku on paljon käyty pilkkijöiden kilpailualue.
Säräisniemen kupeilla pilkitään tuloksellisesti myös siikoja. Samoilta alueilta pilkitään ahvenia ja kesällä niitä nostellaan pohjaongella penkan kupeesta. Aavalta selältä pienen ottipaikan paikallistaminen on ratkaiseva taito, johon kannattaa hakea vinkkejä tarkkailemalla muita kalastajia.