Niskanselkä

Kesä

Talvi

Järvi

Onki

Pilkki

Viehe

Ahven

Hauki

Kuha

Taimen

Niskanselän lahdista esimerkiksi kilpauistelijat vetävät vuodesta toiseen hurjia hauki saaliita. Silti taimen on se kala, joka houkuttelee Niskanselän apajille. Kuha on Niskanselällä harvinaisempi kuin Oulujärven itäpäässä.

 

Taimen

Eniten mainetta taimenten vetenä on pitkällä Sä­räisniemen edustan penkalla. Samanlaisia pitkiä uistelualueita ovat myös Säräisniemen taustan ja Manamansalon väli sekä koko Teeriniemen ja Kaaresjärven edusta.

Kuostonsaaren pohjoispenkkaa kehuvat useat taimenenpyytäjät ja antoisa paikka on myös Kaarresalon jyrkkä kuve, kun tuuli on vain sopivan suojainen.

Niskanselän aavalla keskiosalla lohikalat saalistavat muikkuja alueilla, jossa on harjanteita noin kymmenen metrin syvyydessä. Sellaisia löytyy esimerkiksi Karhusaaren ja Reimiluodon välisiltä vesiltä. Keväällä taimenet löytyvät lämpimästä vedestä, eli sieltä minne tuuli kuljettaa pintavettä. Kesällä ja syksyllä kannattaa uistella tunnettujen ottipaikkojen lisäksi  suojan puolelta selkää.

 

Hauki

Keväällä kutuhauen tavoittaa esimerkiksi Painuanlahdelta tai Kaaresjärveltä. Niskanselän karikkoinen ja saarinen pohjoisosa on hauki aluetta. Esimerkiksi Kiveslahti, Soutulahti, Kankarinlahti, Oulujoen niska, Jaalanganlahti sekä Jaalanganlahden suu ovat tunnettuja hauki vesiä. Mölykarin, Nurmiludon, Kaivan­non­salmen tai Karhusaaren ympäriltä saadaan haukia hyvin virvelöimällä.

 

Ahvenia ja siikoja

Niskanselän tunnetuin pilkkipaikka on matala Kaaresjärvi edustoineen. Samantapaisia puron edustoja pilkitään myös Painuanlahden ja Nimisjärven laskukohdissa. Jaalanganlahti ja sen suu sekä Juurikkalahti, Soutulahti ja Kankarinlahti ovat selän pohjoisosan suosittuja vesiä. Myös Vaalankurkku on paljon käyty pilkkijöiden kilpailualue.

Säräisniemen kupeilla pilkitään tuloksellisesti myös siikoja. Samoilta alueilta pilkitään ahvenia ja kesällä niitä nostellaan pohjaongella penkan kupeesta. Aavalta selältä pienen ottipaikan paikal­listaminen on  ratkaiseva taito, johon kannattaa hakea vinkkejä tarkkailemalla muita kalastajia.

Luvat

Oulujärven kalatalousalueen viehekalastuslupa on henkilökohtainen ja se kattaa koko Oulujärven pois lukien Säräisniemen ja Niskan osakaskuntien vesialueet (merkitty karttaan). Luvassa on 10  vavan rajoitus! Kuhan kalastuksessa rajoitus 5 kuhaa/venekunta!

Vieheluvat: 10 €/vrk (24h), 30 €/viikko (7vrk), 50 €/kalenterivuosi.

———————————–

Oulujärvessä Säräisniemen osakaskunnan alue
Pinta-ala ja sijainti: Säräisniemen osakaskunnan vesialue (3649 ha) käsittää Niskanselän lounais reunan ranta-alueen yleisveden rajalle asti läheltä Oulujoen niskaa Säräisniemen eteläpuolelle ja puolet Painuanlahdesta.

Kalastusluvat: Osakaskunta myy vesialueelle viehekalastuslupia ja pyydysyksikkölupia. Vesialue ei kuulu Oulujärven vieheluvan piiriin.

LUPIEN MYYNTI:

Oulujärven vieheluvan voi ostaa myös suoraan netistä osoitteesta: www.kalakortti.com/Oulujärvi yhtenäislupa

Oulujärven vieheluvan myyjiä: Neste Kontiomäki, Kleman-rakennus Paltamo, Neste Paltamo, K-Market Vaala, Seo-Otanmäki,, Manamansalon leirintäalue (Teeriniemi), Ase ja Optiikka Korhonen Kajaani.

Säräisniemen osakaskunnan alueen uistelu-luvan voi ostaa nyt myös suoraan netistä osoitteesta: www.kalakortti.com/Säräisniemi

Säräisniemen alueen luvanmyyjät Vaalassa; Vaalan K-Market. Säräisniemellä; Ruununhelmi, ja Veneheitossa Veneheiton kauppa.

Osakaskunta myy vesialueelle viehekalastuslupia ja pyydysyksikkölupia. Vesialue ei kuulu Oulujärven vieheluvan piiriin.

Säännöt

Oulujärven vieheluvan voi lunastaa luvanmyyjältä tai maksaa suoraan Oulujärven kalatalousalueen tilille FI49 5760 0320 1846 16. Viitetiedoksi:  Yhtenäislupa vuosi tai viikko. Viikkolupaan tulee lisäksi merkitä haluttu lupajakso, muuten kalastuslupa katsotaan alkavaksi maksuhetkestä.

Kausi

Lisätietoja Oulujärven vieheluvasta:
Kalastusalueen puheenjohtaja Tauno Heikura puh. 044-585 1205, toiminnanjohtaja Jaakko Muurimäki puh. 044-0946557,  jaakko@muikkusuomi.fi

Lisätietoja Säräisniemen lupa-alueelta:
Puheenjohtaja Vilho Koukkari, 0400-362043.

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni