Kutujoen ja Tervajoen vesistö. Vesistö laskee Otermajärven ja Kutujoen kautta Oulujokeen. Kutujoen Autiokoski alittaa Kajaani-Oulu tien (valtatie 22) pari kilometriä Vaalasta länteen. Kutujoen koskikalastusalue alkaa Otermajärvestä ja päättyy Järvenjärveen eli Yläjärveen. Kutujoen kalastusyhtymän luvalla saa kalastaa Petäjäkosken rauhoitusaluetta lukuun ottamatta noin 15 kilometriä pitkän yhtenäisen jokitaipaleen. Vesistön latvoilla metsässä virtaavalla Tervajoella on pieniä puromaisia retkeilijän jokikalastusmahdollisuuksia. Siellä kalastetaan Oterman kalastuskunnan luvilla.
KUTUJOKI
Kutujoelle kuljetaan tavallisimmin länsirannalta. Petäjäkosken kautta aina yläjuoksulle vievä metsätie lähtee Kajaani-Oulu tieltä vain parisataa metriä Autiokosken sillasta länteen. Metsätien varrella on kalastajille kartta-/infotauluja. Kutujoella on laavut Monisaarisenkoskella ja aivan yläjuoksulla Myllykoskella. Tulipaikkoja muutaman kilometrin välein ja joen ylittää peräti neljä kävelysiltaa. Metsäjoki virtaa yläjuoksulla seitsemän kilometrin matkan kapeassa uomassa ja lähes jatkuvana koskena tai nivana. Joessa on yhteensä 15 nimettyä koskea. Puolivälissä Petäjäkoskelta alavirtaan joki rauhoittuu ja virtaa pitkinä suvantoina tai nivoina ja kuohuvaa koskena ainoastaan jokitaipaleen puolivälissä Taimeroisenkoskessa.
Kutujoki on 5-10 metriä leveä ja sopii kalastettavaksi kevyellä perho-ongella tai virvelillä. Suosituimmat kalastuspaikat painottuvat Monisaarisenkosken tuntumaan joen yläjuoksulle. Pitkältä erämaiselta joelta löytyy rauhallisia ja vähän kalastettuja alueita, kun heittää repun selkään ja kävelee hiukan syrjään metsäautoteiden tuntumasta. Vieläkin paremmin rauhalliset kalapaikat tavoittaa vaeltamalla läpi joen kanootilla.
Kalasto ja hoito
Kutujoessa yleinen saaliskala on noin kilon painoinen kirjolohi tai taimen. Saalisvarmuus perustuu siihen, että Kalastusyhtymä kohentaa kalakantaa istuttamalla jokeen useita kertoja kesässä pyyntikokoisia kirjolohia ja taimenia. Kutujoen luontaisesta kalastosta yleisin saaliskala on harjus. Harjukset lisääntyvät hyvin joessa ja kasvavat mukavasti. Joessa lisääntyvät myös taimenet ja ajoittain saadaan Oulujesta tai Otermajärvestä vaeltaneita kookkaita taimenia. Pyyntikokoisten istukkaiden lisäksi jokeen lasketaan ajoittain harjuksen ja taimenen poikasia. Myös merilohen poikasia istutetaan jokeen Oulujoen kalatiehankkeisiin liittyen. Suvantoalueilla on haukia, ahvenia ja muuta kalastoa.