Lentuan ottipaikkavinkit
Kuhmon kalavedet on miun mielestä Kainuun ellei koko Suomen kalaisimpia vesiä jos keskiarvoisesti asiaa lähestytään. Huippu paikkoja ja hetkellisiä sesonkeja löytyy maailmalta varmasti paljon parempia mutta näillä vesillä saa aina kalaa pirun hyvin vuoden ajasta riippumatta. Ja sitten kun näillä vesillä kala syö… Voe mahoton!
Kuhmosta löytyy muitakin mainittavan arvoisia kalavesiä ja kaikki on taatusti kalaisia mutta Ontojärvi ja Lentua on ylitse muiden sen takia kerroinkin niistä. Muita oivallisia järviä on kuitenkin Lammasjärvi kaupungin tuntumassa, Iivantiira, Lentiira ja Änättijärvi pohjois Kuhmossa. Kellojärvi, Jonkeri vielä järviä mistä löytyy betoniluiskat.
Lentuan järvi
Tämä tarun hohtoinen Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan kirjoista tuttu paikka onkin sellainen paikka minne miekin menisin joka päivä kalaan jos vain mahdollista! Lähes luonnontilainen järvi tyhjentää arjen kiireet ennen kuin kerkiät huokaista. Järveltä löytyy isoa selkää, jyrkkiä kalliorantoja, hiekkapenkkoja, kareja, saaria oikeastaan kaikkea mitä vesillä voi vain olla ja mikä parasta se kätkee pintansa alle vihaisimmat hauet mitä mie tiedän.
Kirkkaasta järvestä on monesti vaikea löytää hyvin kalaa mutta karttoihin merkatuilta paikoilta pitäisi löytyä kohtuullisesti sitä ”Lentuan karkiaa” eli vauraampaa haukea varsinkin jos tarjoittelet sinisävistä +15 sentin kalikkaa vuoden ajasta riippumatta mutta pienoinen varoituksen sananen kuitenkin kirkkaan veden vaikeuksista. Monesti tällaisilla vesillä meillä päin voi kalan saanti olla hyvinkin tappista mutta yleensä työmies ansaitsee palkkansa kun tarpeeksi sinnikkäästi yrittää…
Tuosta Lentuan karkiasta hieman tarkennusta että tällä järvellä hauki on keskimäärin vauraan kokoista ja joskus oon oikeen ihmetellyt ja etsinytkin missä se kilon pulikka hauki oikeen on? Löytyy toki niitäkin mutta kyllä se keskipaino on monesti jossain aivan toisaalla kuten saimme todeta ensimmäisissä uistelukisoissa järvellä vuonna 2006. Voittaja sai haukea ylös karvan auki kahdeksan kymmentä kiloa mutta kappaleita oli vain 22 eli kalojen keskipaino oli melkein neljän kilon…HUPPAHEI!
Rohkenenkin väittää että ei tuollaisia lukemia löydy Suomen maasta muualta?Järvellä on myös kuhaa ja yllättäen sekin on karkian kokoista eli sitäkin kannattaa koettaa.
Ja pitää vielä kertoa tähän yksi kalajuttukin mukaan.. Kympithän paukkuu väistämättä tällä järvellä vuoden aikaan monesti kun pikku hiljaa Lentualle on ilmestynyt kalastajia mutta kolikolla on myös kääntö puolensakin. Parin kaverin kanssa meillä karkasi kolme kesää sitten sellainen hauki että joka ikinen reissu Lentualla käytättää koittamassa sitä uudelleen ja sattuneesta syystä jätin ottipaikankin pois kartasta sen tähden…HI!
Tuo hauki ristittiin muuten vasikaksi kun pää oli vasikan kokoinen ja itse asiassa näimme koko kalan kun se hyppäs pyrstöään lukuun ottamatta kokonaan ilmaan ja ravisteli sen sinisen karikko vaapun pois meidän silmien alla suustaan. Tuon karvaan pettymyksen jälkeen saimme joitaman tunnin uistelun jälkeen melkein viiden kilon kuhan ja sekään ei mieltä nostanut oikeastaan mihkään. Karvaasta karkuutuksesta nään muuten vieläkin silloin tällöin painajaista.
Lentualle löytyy vain kaksi luiskaa. Hyrynsalmen tien varressa on luiska kiviperän kalaisaan lahteen mutta suosittelen kuitenkin Lentuan kosken luiskaa kun siinä on niin hyvät puitteet myös Lentuan kosken kalastukseenkin ja myös liikuntarajoitteiset on otettu mainiosti huomioon kävelysilloin ja paikalla on mahtavat leiri puitteetkin. Lentuan koskelle löydät Kuhmosta ajamalla pohjoiseen Lentiiran tietä kunnes Lentuankosken kyltti tulee vasemmalle.
Sami ”Sinttivintturi” Tervo, Sotkamo
Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista.
Lentua länsiosa
Lentua itäosa
Lentua pohjoisosa