Sinttivintturin ottialue-ohjeet Nuasjärven uistelijoille

Sinttivintturin ottialue-ohjeet Nuasjärven uistelijoille

Elämäni ensimmäinen kymppi

Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista!

 

Järvi Vuokatin vaaran juurella takaa matkailulle mahtavat puitteet ja uistelijalle ikimuistoiset maisemat. Järvi on iso ja kalaa paljon niin kannattaa varata aikaa useampi päivä aikaa. Veneluiskia löytyy useita eripuolin järveä. Jäätiönlahdessa sijaitseen katinkullan luiska jonne kutee muuten Nuasjärven itälaidan kuhat ja hauet. Seuraavaksi lähin luiska tulee mujethoulun joelle Naapurinvaaran lomakylään ja heti vieressä naapurinvaaran satamaan (tikkalanniemi). Näiltä kulmin mie operoin juuri tätä Nuasjärven kuha rikasta itäpuolta. Kevät aika kannattaa tosiaan satsata jäätiönlahden suulle mutta kesä/syksy keskemmälle järveä petäjäniemi-kärjenniemi akselille. Suuret kuha saaliit on hyvin tavanomaisemia täällä päässä järveä eikä isokaan hauki ole harvinaisuus. Miunkin elämäni ensimmäinen kymppi löytyi täältä.

 

Nuasjärven Jormasjokisuulle ympäristöön pääsee helpoiten Korholanmäellä sijaitsevalta veneluiskalta josta löytyy myös laavut ja pelit toki ei matka Vuokatinkaan päästä ole hirveä kunhan ei vaan satu tuulinen päivä kun isolla järvellä tahtoo aallokko kasvaa vaarallisen isoksi. Tämä alue kerää keväisin puoleensa syvänteiltä tulevat kalat kudulle jokisuistoon. Luonnollisesti kuhaa löytyy alkukaudesta todella paljon ja kesämmällä ne siirtyy edustavalla oleville selkämatalikoille. Kalan saanti näillä alueilla on aika helppoa kun veteen virittää savumuikun sävyistä kalikkaa 12-15 sentin koko luokkaan. Toki kalastuksesta kun on kyse niin kaikki on mahdollista jopa kalatonkin päivä näillä kalaisilla vesillä!

 

Nuasjärven pohjoispäähän ei löydy varsinaista veneluiskaa niin sinne joutuu operoimmaan kauempaa Vuokatista tai Korholanmäeltä. Tämä pohjoispää on pitkälti hauki painoitteinen paikka mutta kuhaakin löytyy. Keväisin kalat nousee kudulle Iivonlahteen (jonne on tulossa veneluiska) ja konapanlahteen eli kalan löytyminen on aikasta helppoa alkukaudesta kun näillä nurkilla pyörii mutta kesämmällä tämän alueen kalat hakeutuu selkeästi syvemmälle vesille muun alueen kaloihin nähden. Uistinta saa painottaa kahdeksaan metriin jopa syvempään kun muualla riittää maksimiksi kuusi metriä. Täällä pohjoispäässä kannattaa tarjotella enemmän vihreätä uistinta kaloille.

 

Rimpilänsalmi jakaa Nuasjärven kahtia. Itäpuoli on Sotkamon puolta ja tunnetaan tosiaan Nuasjärvenä ja länsipuoli on samaa järveä tosin tunnetaan enemmän Rehjana. Tämä vedenjakajana toimiva salmi on syvä ja jyrkkäreunainen kalapaikka. Rimpilänsalmi Rehjalle päin on pitäjämme varminta taimen vettä. Keväisin salmen pohjoispuolella sijaitsee kituset lahden pohja on legendaarinen hauen kutumesta. Kalaa on paljon ja sitä jää sinne kudunkin jälkeen joten siellä kannattaa käydä pyörähtämässä vaikka veneellä pääsy onkin vaikeaa mataluudensa tähden mutta se kannattaa myös mahtavien maisemien tähden.

Rimpilänsalmesta pitää myös kirjoittaa muutama varoituksen sananen. Kovalla +6ms tuulella paikka on vaarallinen ison aallokon tähden varsinkin jos tuulee salmen suuntaisesti. Tuolloin aalto kasvaa helposti toista metriseksi!

 

 

Kuluntalahti sijaitsee Rehjan pohjoispäässä ja huhujen mukaan sinne on viimein tulossa veneluiska niin ei tarvii ihan Kajaanin petäisenniskan satamasta asti ajella tai jopa Sotkamosta kun matkaa tulee aika paljon. Kulunlahti on kuiteskin alku vuodesta mainitsemisen arvoinen kalapaikka niin kyllä siellä kannattaa käydä kuhaa ja haukea kokeillemassa ja täältä löytyy myös sitä punalihaista jos onkia osaa.

 

 

Rehjan lounais-länsiosassa sijaitsee Lautto ja Karankalahti. Nämä alueet on myös mainitsemisen arvoisia kohteita kun kilpauistelijatkin syynää näitä kisoissa. Enempi haukipainoitteista aluetta.

Muita mainitsemisen arvoisia uistelujärviä Sotkamosta löytyy: Tipasjärvi, Hietanen, Jormasjärvi, Sumsajärvi mutta näille järville isomman uisteluveneen lasku/nosto vaatii jo vähintään nelivedon…

Sami Tervo, Sotkamo

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni