Pajakkajoessa yhtyvät Kuhmon laajat järvi- ja jokivesistöt. Vesimäärältään Pajakka on Kainuun suurin vapaana kuohuva joki. Pajakka on tärkeä vaelluskalajoki ja mielenkiintoinen kalapaikka. Arvokkaan luonnonkalaston vahvistamiseksi joen kalastusta kehitetään kestävän kalastuksen lähtökohdista. Pyytikokoisten taimenten istutukset tehdään Kuhmon keskustan tuntumassa olevalle Pajakkakoskelle ja muu joki on luonnonkalaston varassa. Joen alajuoksun kalapaikat löytyvät Saarikoskelle vievän tien varrelta.
Pajakkajoki on jaettu kahteen kalastusalueeseen. Pajakkakoski ja Saarikoski ovat viehekalastusaluetta. Joen puolivälissä oleva Akonkoski muodostaa erillisen ekokalastusalueen, jonne tarvitaan oma kalastuslupansa ja jossa on voimassa ekokalastussäännöt.
AKONKOSKI
EKOKALASTUSALUE
Akonkoski sijaitsee Pajakkajoen puolivälissä. Asumattomalle etelärannalle kuljetaan Saarikosken tien kautta. Rantaan on pari sataa metriä patikointia. Etelärannalla on kosken varaajien käyttöön soutuvene. Kosken pohjoisrannalle pääsee jättämällä auton Saksilan tien pysäköintipaikalle ja kävelemällä loppumatkan talojen ohi.
Koski on lyhyt, mutta yli 80 metriä leveä ja rauhallinen. Akonkoskella päävirta kulkee pohjoisrannalla puretun kivisuisteen viertä. Eteläranta on matalaa karikkoa ja se sopii kahlaavalle perhokalastajalle. Mukavia pintaperho peilejä ja ottipaikkoja löytyy päävirran kupeesta.
KALASTO JA HOITO
Akonkosken kalastoa hoidetaan säätelemällä kalastusta. Ekokalastusalueella vapautetaan lähes kaikki saaliskalat. Ekokalastussäännöt mahdollistavat mielenkiintoisen perhokalastuskohteen, jossa on aina kookkaitakin, mutta pyydettäväksi haasteellisia koskikaloja. Ekokalastussääntöjen myötä emokalojen määrä lisääntyy ja luonnonlisääntyminen vahvistuu. Akonkosken leveässä uomassa taimenilla ja harjuksilla on mainiot edellytykset kasvaa kehukalojen mittaan. Keskeisellä vaelluskala-alueella oleva koski on jo ennestään kuhmolaisten perhoharrastajien ”hys hys paikka”.