Änättijärvi on itärajan syrjäinen ja karun kaunis erämaajärvi. Kymmenen kilometriä pitkä Lentiiran vesistön latva-allas on vanhaltaan tiedetty hyväksi taimenvedeksi ja sen lasku-uomassa kuohuva Änättikoski on tunnettu koskikalastuskohde. Änättijokea pitkin laskevat vedet toiseen samantyyliseen kalaveteen, Lentiiraan ja siitä edelleen kohti Lentuaa. Änättijoki löytyy Kuhmo-Suomussalmi tien (tie-912) varrelta, heti Lentiiran kylän pohjoispuolelta. Valtatien ali kuohuva koski on Aittokoski ja varsinaiselle Änättikoskelle löytää sillan pohjoispuolelta itään vievän metsäautotien opasteiden ohjaamana.
ÄNÄTTIKOSKI
Änättikoski on jyrkkä ja voimakasvirtainen metsän keskellä kuohuva koski. Änättikosken niska on joen suosituin kalapaikka. Niskalla koski on alajuoksua leveämpi ja virtaus muuta koskea maltillisempi. Tähän helposti kalastettavaan paikkaan on rakennettu laaja heittolaituri. Heittolaituri ja vieressä oleva käytännöllinen keittokatos, liiteri ja wc sekä leveät polkuväylät auttavat huonojalkaistakin koskikalastuksen makuun. Siintävä Änätin selkä ja kuusikon keskellä kuohuvan kosken niska muodostavat erikoiskohteelle viihtyisät kulissit. Änättikoski sopii hyvin perheen tai seurueen koskikalastuksen ja erämaapiknikin kohteeksi. Keittokatoksen lähialueella on mahdollisuus telttailla. Myös innokkaalle koskikalastuksen harrastajalle Änätti on mukava kohde, jossa riittää kokeiltavaa useakin päivän kalastussessioon. Koski on hyvin kivinen ja kivien huopeisiin muodostuu paljon koskikaloille mieleisiä piilopaikkoja. Kalastusvälineiksi sopivat kevyt virveli tai perho-onki. Reilun 10 metriä leveän kosken yltää kalastaman kodan puoleiselta rannalta, joka on metsää koko matkaltaan.
Änättikosken alla joki levenee pyöreäksi Suvannoksi, jonka jälkeen se kapenee ja kääntyy kohti länttä. Virtaus kiihtyy vielä Aittokoskessa, ennen kuin joki laskee sillan luona Lentiirajärveen. Aittokoski on kokonaan rauhoitettu kalastukselta. Samoin Suvanto ja kosken alla oleva kutualue on rauhoitettu pilkkimiseltä luonnonkalaston elvyttämiseksi.
KALASTO JA HOITO
Änättikosken tavoitelluimpia saaliita ovat aidot Änätin tai Lentiiran järvitaimenet. Kookkaatkin vaelluskalat tulevat mielellään ruokailemaan kovavirtaiseen koskeen. Taimenia Änättikoskesta saadaankin säännöllisesti, mutta kaikki eivät ole järvellä vaeltaneita yksilöitä, vaan osa on joki-istukkaita. Suositun kohteen saalisvarmuutta parantamaan istutetaan koskeen pyyntikokoisia taimenia useita kertoja kesässä. Myös harjukset ovat kosken vakiosaalista. Harjukset viihtyvät kosken montuissa ja komeitakin yksilöitä tavoittaa vaikkapa vesiperhosen toukkaa jäljittelevillä perhoilla. Aiemmin joessa ruokaili myös isoja siikaparvia, mutta nykyisin siika on lähes harvinainen perhosaalis. Änättikoskella ei kunnostettu ainoastaan heittolaitureita ym. kalastaja palvelevia rakenteita. Vuonna 2011 koski käytiin läpi kunnostaen käsityönä poikasalueita ja kutusora-alueita. Kalastajien vastuulla on koskessa lisääntyvien villien taimenten ja harjusten poikasten menestyminen. Turhaan ei kannata koukuttaa poikasia ja kaikki alamittaiset tulee laskea kasvamaan. Parasta on vapauttaa kala vedestä nostamatta tai tarvittaessa koskea siihen ainoastaan märillä käsillä. Aittokosken rauhoitusalue sekä yhden saalistaimenen kiintiö ovat hyviä esimerkkejä osakaskunnan oikeasta toiminnasta luonnonkalaston elvyttämiseksi.
Kalalle lähdössä, mutta koskiveden lämpötila mietityttää? Änättikoskeen on asennettu lämpötila-anturi, joten näet Änättikosken lämpötilan ala olevan linkin kautta:
Kosket lueteltuina ylhäältä alavirtaan:
Änättikoski
- Pituus: 500 m
- Putous: 7,3 m
- Keskivirtaama: 4,9 m³/s
- Palvelut: Kota, tulipaikka ja kalastuslaituri
Aittokoski
- Pituus: 150 m
- Putous: 1,6 m
- Keskivirtaama: 4,9 m³/s