Hossa Suomussalmen kunnan koillisnurkassa on kenties maamme monipuolisin kalastusmahdollisuuksien tarjoaja. Paitsi monenlaisia jalokaloin hoidettuja lampia ja järviä luikertelee ” kalastajan paratiisissa” myös Hossanjoki sekä rypäs pienempiä jokia ja puroja.
Perho- ja koskikalastajan ykköskohde on Hossanjoki, joka on kunnostettu uittoperkuiden jäljiltä. Joesta on varattu parin kilometrin mittainen siivu pelkästään perhokalastukseen. Myös viehekalastajalle riittää mielenkiintoisia koskia- ja virtajaksoja. Hossanjoen tavallisimpia saaliita ovat istukastaimenet sekä luonnostaan lisääntyvät harjukset. Joskus voi kalastajan välineiden kestävyyttä koetella myös Kiantajärvestä noussut suurtaimen. Niitä tavoittaa parhaiten joen alemmilta koskilta.
Hossanjoki jakaantuu kahteen kalastusalueeseen
Yläjuoksu Hossanjärvestä aina Alakosken alle Vallesmanni nimiseen kohtaan asti kuuluu Metsähallituksen alueeseen. Yli kuusi kilometriä pitkällä alueella on Kuusikosken, Kaivoskosken ja Leveänkosken perhokalastusalue sekä Niskakosken, Pystynkosken, Kuikankosken ja Alakosken viehekalastusalueet.
Hossanjoen/Kellojoen kalastusalue sijaitsee Metsähallituksen alueesta, Vallesmannin kohdalta alavirtaan. Yli kaksikymmentä kilometriä pitkä alue yltää Kiantajäveen asti ja koko matkalla kalastetaan Ylä-Kiannan osakaskunnan luvilla. Pääosin Hossanjoki on rauhallista virtaa ja välille mahtuu myös muutamia suvantojärviä. Selkeimmät koskikalastusvedet löytyvät läheltä Kiantajärveä, missä Hossanjoki on jakaantunut kahteen uomaan Alajokeen sekä Kellojokeen. Alajoen uomassa virtaa muutamia nivoja ja Saarivirralta sekä Raaninkoski.