Jormaskosket virtaavat maalaismaisemassa. Joki on niittyjen ja peltojen keskellä painanteessa, joten asutuksesta huolimatta koskilla saa liikkua mukavasti omassa rauhassa. Kalastajan tulee kuitenkin huomioida laitumien aidat ja muutamat rantasaunat. Koskien rannoilla ei ole nuotiopaikkaa, mutta valtatien huollettu levähdyspaikka sijaitsee sopivasti Jormaskoskien puolivälissä. Kalastuksen kannattaa aloittaa aivan sillan kupeesta ja etsiä lisää kalapaikkoja ylä- ja alavirralta.
Niskalta alavirtaan on metsän siimeksessä virtaavaa, paikoin moniuomaista koskea. Ennen rautatiesiltaa on hitaasti virtaava suvanto. Rautatiestä alkaen alas Jormasjokisuuhun asti kuohuva noin kilometrin mittainen Myllylänkoski. Joki on noin 20 metriä leveä ja se on pääosin yhdeltä rannalta kalastettavissa. Paikoin kosken rannat ovat puustoisia ja ainakin perhokalastaja joutuu hieman kahlaamaan päästäkseen heittämään. Rantakasvillisuuden suojassa tosin viihtyvät myös kalat. Yhtenäiset yli puolitoista kilometriä pitkät Jormaskosket muodostavat mukavan laajan ja helposti saavutettavan koskikalastusalueen. Suositussa kalapaikassa potentiaalisia ottipaikkoja ja kalastettavaa riittää alueen päästä päähän.
Virtalan virrat sijaitsevat aivan Jormasjärven luusuassa, jossa Vuokatin vaarat kauniisti kehystävät järvimaisemaa. Siellä on kaksi lyhyttä nivaa sekä niiden välillä parisataa metriä rauhallista virtaa. Tavallinen saalis on pyyntikokoisena istutettu kirjolohi. Istutuskalat kiertelevät virrassa ja ruokailevat nivojen tuntumassa. Hidas virta suosii uistimen heittäjää ja nivasta nappaa saaliinsa perhokalastaja. Kannattaa huomata, että Virtala sijaitsee aivan Jormasjärven kupeessa ja ajoittain järvitaimenet laskeutuvat ruokailemaan nivoihin. Pieni kalapaikka on parhaimmillaan kun se on saanut hieman rauhoittua.
Kalasto ja hoito
Yli kilon painoiset istutetut (2023) kirjolohet ovat Jormasjoen tavoitelluinta saalista. Myös hyvin menestyvät luonnon harjukset ovat Jormaskoskilla tavallista saalista. Myös järvitaimenia saadaan satunnaisesti.
Sotkamon kalastusalueen 50 cm taimenen alamitta koskee sekä järviä, että jokia ja se mahdollistaa taimenten kasvamisen kehukalan kokoon aiempaa paremmin. Jormaskoskiin ja Virtalaan istutetaan pyyntikokoisia kirjolohia säännöllisesti läpi kalastuskauden.
Vesistöön tehdään myös vaelluskalojen pienpoikasistutuksia. Jormaskoskissa on tehty kalataloudellista lisäkunnostusta mm. kutu- ja poikasalueille.
Jormaskosket
- Pituus: 1500 m
- Putous: 6,1 m
- Keskivirtaama: 3,1 m³/s