Louhenjoki

Rauhallinen metsäjoki sekä yksi matkailukalastuskoski

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Kuhmon kaakkoisosassa aivan valtakunnan rajalta alkavalla laajalla Saunajoen reitillä on kahden eri kalastuskunnan vesiä. Alajuoksulla ovat Lammasperän osakaskunnan vedet ja yläjuoksulla Saunajärven osakaskunnan vedet. Suurempi reitti kerää vetensä pohjoisesta Elimyssalolta Kiekinjokeen. Jokeen yhtyy kaakosta tuleva Kesselinjoki. Yhdyttyään joki jatkaa pikkuveljen eli Kesselinjoen nimellä. Toinen jokireitti alkaa etelästä Saunajärven alueelta ja virtaa Louhenjokena Saunajokeen. Vesistöjen rannoilla ei juurikaan ole asutusta. Alueella on kymmeniä erämaisia koskia, joilla hyvin harvoin tapaa toista koskikalastajaa. Kuhmon itäosan muutamiin teiden tuntumassa oleviin koskiin istutetaan pyyntikokoista kalaa ja muuten joissa on luonnonkalasto.

 

LOUHENJOKI

Louhenjoki sijaitsee Kuhmon kaakkoisosassa Saunajärven ja Lutjanjärven välillä. Niskakoski kuohuvaa joen yläosassa muusta joesta erillään Saunajärven ja Alasenjärven välissä. Se on helposti saavutettava noin puolikilometrinen ja suosittu taimenkoski. Kauniilla paikalla Saunajärven rannassa ja Niskakosken kupeella on levähdysalue. Saunajärven tie oli Talvisodassa ankarien taistelujen tantereena. Alueella on muistomerkkejä ja kunnostettuja juoksuhautoja. Nähtävyydeksi on kunnostettu myös toimiva mylly. Kosken länsiranta on kalastajien käytössä ja kapean sekä jyrkän kosken kalapaikat tavoittaa hyvin yhdeltä rannalta kalastaen. Niskakosken suosion syynä ovat pyyntikokoisten taimenten istutukset.

Yhtenäinen Louhenjoki alkaa Alasenjärvestä ja on lähes koko kuuden kilometrin metsätaipaleellaan koskista jokea. Alasenjärven ja Lutjanjärven välillä on pudotusta peräti seitsämäntoista metriä ja yhteensä viisi nimettyä koskea. Alue on aito retkeilykalastajan luontokohde ja kosket tavoittaa ainoastaan patikoiden. Kookkaat saaliskalat saattavat olla harvemmassa ja ne ovat myös varovaisempia kuin istutusvesillä, mutta urheilukalastuksen nautinto ei liene riippuvainen saalismäärästä. Vesistöä alavirtaan mentäessä seuraava jokikalastusalue on Saunajoki joka kuuluu Lammasperän osakaskunnan koskiin.

 

Kalasto ja hoito

Louhenjoelta saadaan saaliiksi taimenia ja harjuksia. Saunajärven Niskakoski on varmin paikka tavoittaa mitat täyttävä taimen. Tähän matkailunähtävyyksien äärellä olevaan koskeen istutetaan pari kertaa kesässä pyyntikokoisia taimenia. Alasenjärven alapuolisen varsinaisen Louhenjoen kalakanta on luonnonvarainen. Siellä harjus on taimenta yleisempi lohikala ja aina joskus kuulee, että rauhalliselta erämaajoelta saadaan oikein komeita purjeselkiä. Kalastajan vastuulla on vapauttaa kaikki alamittaiset kalat. Osa taimenen poikasista kasvaa joessa ja osa lähtee vaellukselle Kuhmon järviin ja ne palaavat kookkaina järvitaimenina kotijokeensa.

 

Kosket lueteltuna ylhäältä alavirtaan:

 

Niskakoski

 • Pituus: 500 m
 • Putous: 6,9 m
 • Keskivirtaama: 2,3 m³/s

Lähtevänkoski

 • Pituus: 300 m
 • Putous: 3,5 m
 • Keskivirtaama: 2,5 m³/s

Louhenkoski

 • Pituus: 800 m
 • Putous: 7,6 m
 • Keskivirtaama: 2,5 m³/s

Pieni Vesankoski

 • Pituus: 450 m
 • Putous: 2,4 m
 • Keskivirtaama: 2,6 m³/s

Iso Vesankoski

 • Pituus: 200 m
 • Putous: 2,6 m
 • Keskivirtaama: 2,6 m³/s

Luvat

Kiekinjoen ja Kesselinjoen sekä Louhenjoen koskikalastusluvat: 10 €/vrk, 20 €/ vko ja 30 €/kausi. Lupa kattaa Kiekinjoen kosket Toivonkoskesta alkaen ylöspäin, Kesselinjoen, Ruotinjoen ja Kälkäjoen kosket sekä Louhenjoen kosket ja Saunajärven Niskakosken.

LUPIEN MYYNTI:
Pääkkönen&Piirainen (Kuhmo), Osmo Karvinen (Klemetti), Pentti Huotari (Kiekinkosken lomamökit), Reino Kela (Männiköntie 8, Kiekinkoskella), Tapio Moilanen (Kannas, Saunajärvellä).

Säännöt

Saaliskiintiö 2 kalaa/vrk. Rauhoitusajat: 1.5. – toukokuun viimeinen perjantai klo. 20:00. Lakisääteinen taimenen ja harjuksen kuturauhoitus. Lisätietoja: Eino Määttä, Saunajärven kalaveden osakaskunta puh. 0400-281 936. Reino Kela, 0400-183347.

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni