Luulajanjoki

Rauhallinen perukan metsäjoki

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Luulajanjoki on vanhaltaan tunnettu pienenä Lentuan ”lohijokena”. Kaakosta Lentuaan laskeva vesistö alkaa yli 30 kilometrin päästä Niemiskylän ympäristön monista lammista ja pikkujärvistä. Latvoilla vesistö on jakaantuneena puromaisiin Kuusijokeen ja Niemisjokeen. Koskikalastukseen sopivaa aluetta löytyy Niemisjärvestä alavirtaan. Niemisjärven ja Luulajanjärven välillä on noin neljä kilometriä jokea jonka neljässä koskessa on yhteensä noin kymmenen metriä pudotusta. Potentiaalisimmat koskikalastuspaikat ovat tämän jokiosuuden yläpään jyrkissä koskissa Myllykoskessa ja Ämmänkoskessa. Myllykoski on tien tuntumassa mutta Ämmänkoskelle päästäkseen on sonnustauduttava metsäpolulle. Ämmänkosken alapäässä on laavu. Myös Luulajanjärven alapuolella on jyrkkiä koskia, joissa joen vesi putoaa lähes viisitoista metriä. Tämän alueen ykköskalapaikka on nimensä mukainen Pitkäkoski. Se kuuluu samaan kalastuslupa-alueeseen ja siinä riittää kalastettavaa koskialuetta yli kaksi kilometriä. Pitkäkosken niskalla sillasta (Hirveläntie 1173) ylävirtaan olevan vanhan uittopadon luona on kyläläisten kunnostama leirialue. Leirialueella on laavu, ruokailukatos ja wc. Kalastuslupa-alue päättyy Pitkäkosken alaosassa. Luulajanjoen rauhallisilta koskilta löytää aitoa erämaista Kuhmon perukan tunnelmaa ja saa yleensä omassa rauhassa tavoitella koskikaloja.

 

KALASTO JA HOITO

Luulajanjoki on metsäjoki, jonka hoidossa keskitytään luonnonmukaisuuteen. Joki on hyvin potentiaalinen pieni vaelluskalajoki johon Lentuasta nousee järvitaimenia. Koskissa lisääntyy ja kasvaa myös paikallisia harjuksia. Koskia kunnostetaan niin, että koskikalojen luonnonlisääntyminen vahvistuu. Kalastajien vastuulla on noudattaa kalojen alamittoja, jotta kaloilla säilyy mahdollisuus kasvaa lisääntymiskokoon.

 

LUULAJANJOEN ALAOSAN KALASTUSKOHTEEN TIEDOT

Pitkäkoski

  • Pituus: 1400 m
  • Putous: 9,7 m
  • Keskivirtaama: 2,9 m3/s

Luvat

Luulajanjoen koskikalastusluvat: 15 €/vrk, 40 €/vko ja 50 €/kausi. Kalastuslupa kattaa Luulajanjoen Pitkäkoskesta alkaen ylävirtaan Niemisjärveen asti.

LUPIEN MYYNTI:
Pääkkönen & Piirainen, Teijo Tampio 040-7615216 Hirvelänkylällä, Vesa Kilpeläinen Savelan talo, Hukkajärventie 2340, Lammasperässä. (Huom. osakaskunta vuokraa mökkiä Saunakosken rannalla, Saunakoskelle tarvitset kuitenkin erillisen Itä-Kuhmon koskien yhteisluvan).

Säännöt

KALOJEN ALAMITAT:
taimen 60 cm, rasvaeväleikattu taimen 50 cm, harjus 35 cm. Saaliskiintiö 2 kalaa/vrk.

Kausi

Koskikalaskausi alkaa 1.6. ja päättyy 30.4. Taimenen lakisääteinen rauhoitus rauhoitusaika 1.9. – 30.11. ja harjuksen lakisääteinen rauhoitus 1.4. – 31.5. Lisätietoja: Onni Kilpeläinen, Lammasperän kalavedenosakaskunta puh. 040 742 183409.

 

Päivitetty 5/2022

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni