Nivan kosket / Kaarneenkoski

Seurueiden vuokrakoski

Kesä

Joki

Perho

Taimen

Kuhmon pohjoisosasta Änätistä, Lentiirasta ja Iivantiirasta tulevan laajan järvireitin vedet laskevat Nivankylän koskien kautta Lentuaan. Sokkeloiset järvet ja niiden väliset kosket sijaitsevat viehättävästi keskellä vehmasta maalaismaisemaa. Nivan koskista on muodostettu kaksi erilaista koskikalastuskohdetta. Kaarneenkoski on seurueille räätälöity kokonaisena vuokrattava erikoiskohde. Vuonteenkoski ja Nivan virrat muodostavat normaalin lupa-alueen, jossa kalastetaan perholla ja uistimilla.

Nivan kylä löytyy ajamalla Kuhmosta pohjoiseen kohti Moisiovaaraan menevää Kekkostietä noin 30 kilometriä. Tieltä on opastus Nivan kylälle, jossa keskeisessä Nivantien ja Kaarneentien risteyksessä on saalisraportointi sekä infotaulu.

Kaarneenkoski

Kaarneentie päättyy Kaarneenkosken rannalla olevien talojen tuntumaan. Kosken puolivälissä on silta ja vastarannalla on metsän keskellä  laavu ja wc. Kosken yläosassa on nivaa, joka kaartuu mietovirtaiseksi leveäksi suvannoksi. Suvanto puristuu vanhojen uittoarkkujen kohdalla kosken niskaksi. Itse koski on jyrkkä ja kiivasvirtainen. Se on kuitenkin täynnä syvänteitä sekä sivuvirtoja joissa taimenet viihtyvät.

Kaarneenkoski

  • Pituus: 200 m
  • Putous: 4,1 m
  • Keskivirtaama: 10,4 m³/s
  • Palvelut: Laavu, wc ja kalanperkauspaikka

Kalasto ja hoito

Nivan kosket ovat  järvitaimenten ruokailukoskia. Lyhyet kosket ovat suurten järvien Iivantiiran ja Lentuan välissä. Kosket ovat tunnettuja hyvistä taimensaaliista. Luonnonkalastoa vahvistavat rajoitettu kalastus, rauhoitusajat ja luonnonkutu. Lisäksi koskien saalista varmistaa se, että osakaskunta istuttaa Nivan koskiin säännöllisesti ja runsaasti kookkaita taimenia. Lisäksi paikallisilta kalanviljelijöiltä saadaan istutuksiin taimenen pienpoikasia.

Pidäthän koskien rannat ja nuotiopaikat siistinä ja viet pois sen minkä olet mukanasi tuonutkin.

Luvat

Koko koski vuokrataan yhdeksi vuorokaudeksi kerrallaan. Vuorokaudet alkavat keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 12.

Yhden (1) vuorokauden hinta on 400 € ja se sisältää max. viisi (5) kappaletta kalastuslupia. Jokainen lupa on henkilökohtainen.

Lupia myy Hotelli Kainuu Kuhmon keskustassa. Tällä luvalla saa kalastaa vain Kaarneenkoskella.

Säännöt

Kaarneenkoski on perhokalastuskohde. Koskeen istutetaan taimenta.

Saaliskiintiö on yksi (1) taimen/vrk/kalastaja.

Rasvaevättömän taimenen alamitta 50 cm.

Rasvaevälliset taimenet on palautettava koskeen.

Kalastus on sallittu sillan alavirralla vain etelärannalta. Sillan ylävirralla kalastus on sallittu molemmilla rannoilla.

Kalastuksessa on sallittu vain yksihaarainen väkäsetön koukku ja max. kaksi (2) perhoa/vapa.

Siiman vahvuus on oltava vähintään 0,20 mm. Haavin on oltava solmutonta havasta ja kaloja on käsiteltävä hellävaraisesti.

Veden lämpötilan ollessa yli 20°C, suositellaan kaloille aiheutuvan lämpörasituksen takia kalastajilta ”oma-aloitteista rauhoitusta”.

Kaarneenkosken laavulla on postilaatikko saalispalautteiden jättämistä varten.

Kausi

1.6.-31.8.

 

Päivitetty  4-2021

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni