Nivan virrat ja Vuonteenkoski

Taimenien kalastusta kylämiljöössä

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Kuhmon pohjoisosasta Änätistä, Lentiirasta ja Iivantiirasta tulevan laajan järvireitin vedet laskevat Nivankylän koskien kautta Lentuaan. Sokkeloiset järvet ja niiden väliset kosket sijaitsevat viehättävästi keskellä vehmasta maalaismaisemaa. Nivan koskista on muodostettu kaksi erilaista koskikalastuskohdetta. Kaarneenkoski on seurueille räätälöity kokonaisena vuokrattava erikoiskohde. Vuonteenkoski ja Nivan virrat muodostavat normaalin lupa-alueen, jossa kalastetaan perholla ja uistimilla.

Nivan kylä löytyy ajamalla Kuhmosta pohjoiseen kohti Moisiovaaraan menevää Kekkostietä noin 30 kilometriä. Tieltä on opastus Nivan kylälle, jossa keskeisessä Nivantien ja Kaarneentien risteyksessä on saalisraportointi sekä infotaulu. Opasteista kannatta ottaa vaari, sillä rannoilla on kalanviljelyaltaita ja muutamat talot ovat koskien tuntumassa. Kalastaja ovat Nivankylälle tervetulleta. Kyläyhdistys on järjestänyt esimerkiksi koskien ympäristöön luontopolkuverkoston ja huolletut laavut. Suurten järvien välillä on myös vesiliikennettä. Lentiirasta tuleva Tervareitin vesiretkeilyreitillä Nivan ylimmät virrat ja Vuonteenkoski ovat helposti laskettavissa, mutta Kaarneenkoski on liian jyrkkä. Kaarneenkosken voi kuitenkin ohittaa venerataa myöten.

Vuonteenkoski

Vuonteenkosken pohjoisrannan koristeena on kunnostettu myllyvanhus ja länsirantaa kulkee veneiden vetosuiste. Vuonteenkoskella saa kalastaa ainoastaan pohjoisrannalta. Asumattomalla rannalla kosken alaosassa on laavu. Pohjoisrannalle pääsee autolla kiertämään ylittämällä Nivantiellä olevan Isovirran sillan ja kääntymällä oikealle metsäautotielle (Halkoahontie), jolta on opaste P-paikalle ja Vuonteen laavulle vievälle polulle. Vuonteenkosken suosituimpia kalapaikkoja ovat hitaasti kiihtyvä niskavirta sekä jokimaiseen järveen kuohuva kosken alus. Varsinainen koski on suora ja parhaiten kaloille mieleisiä monttuja löytyy monimuotoiselta pohjoisrannalta.

Vuonteenkoski

  • Pituus: 125 m
  • Putous: 1,4 m
  • Keskivirtaama: 10,4 m³/s
  • Palvelut: Laavu, wc ja kalanperkauspaikka

Isovirta ja Pikkuvirta

Nivan kylälle tultaessa monet kalastajat ajavat ensin Nivantietä Isovirran sillalle katsomaan, paljonko on vettä ja mitä joessa näkyy. Monesti sillan alla on nähty isojakin taimenia, mutta useimmiten ne piiloutuvat sillalla liikkujia. Isovirta ja parisataa metriä alempana näkyvä Pienivirta eivät ole koskia, vaan lyhyitä rauhallisia nivoja. Otollisella hetkellä niistä voi kuitenkin pettää komeita kaloja. Useimmiten kalat lymyävät suvannoissa ja saapuvat ainoastaan syöntiaikaan nivoihin.

Kalasto ja hoito

Nivan kosket ovat järvitaimenten ruokailukoskia. Lyhyet kosket ovat suurten järvien Iivantiiran ja Lentuan välissä. Kosket ovat tunnettuja hyvistä taimensaaliista. Luonnonkalastoa vahvistavat rajoitettu kalastus, rauhoitusajat ja luonnonkutu. Lisäksi koskien saalista varmistaa se, että osakaskunta istuttaa Nivan koskiin säännöllisesti ja runsaasti kookkaita taimenia. Lisäksi paikallisilta kalanviljelijöiltä saadaan istutuksiin taimenen pienpoikasia.

Pidäthän koskien rannat ja nuotiopaikat siistinä ja viet pois sen minkä olet mukanasi tuonutkin.

Luvat

20 €/vrk, 60 €/viikko, 80 €/kausi. Lisäksi vain Nivanvirralle 8€/vrk. Alle 15-vuotiaat -50%.

Lupa sisältää Vuonteenkosken ja Nivanvirran.

LUPIEN MYYNTI:
– Nivalla Unto Heikkinen (Nivankoulutie 10)

-Pääkkönen & Piirainen urheilu- ja kalastustarvike (Kuhmon keskustassa)

-Lentiira Holiday Village

Säännöt

Nivanvirtaan ja Vuonteenkoskeen istutetaan taimenta.

Saaliskiintiö 1 taimen/vrk/kalastaja.

Rasvaevättömän taimenen alamitta 50 cm.

Rasvaevälliset taimenet vapautettava.

Saaliskiintiö 1 harjus/vrk/kalastaja.

Harjuksen alamitta 40cm.

Vuonteenkoskella kalastus on sallittu vain pohjoisrannalla.

Saalispalautteet Kaarneentien risteyksessä olevaan palautelaatikkoon (infotaulu).

Kausi

31.5-31.8.

Päivitetty 1-2023

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni