Nivan kosket

Suositut taimenkosket idyllisessä kylämiljöössä (Kaarnneenkoski ja Vuonteenkoski ovat rauhoitettuja 2018 alkaen!)

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Kirjolohi

Taimen

Kuhmon pohjoisosasta Änätistä, Lentiirasta ja Iivantiirasta tulevan laajan järvireitin vedet laskevat Nivankylän koskien kautta Lentuaan. Nivan kylä löytyy ajamalla Kuhmosta pohjoiseen kohti Moisiovaaraan menevää Kekkostietä noin 30 kilometriä. Tieltä on opastus Nivan kylälle, jossa keskeisessä Nivantien ja Kaarneentien risteyksessä on kalastuslupa-automaatti sekä infotaulu. Nivan kylällä on kalastajille tarkoitetut pysäköintipaikat ja koskille menevät polut on opastettu. Opasteista kannatta ottaa vaari, sillä rannoilla on kalanviljelyaltaita ja muutamat talot ovat koskien tuntumassa. Kalastaja ovat Nivankylälle tervetulleta. Kyläyhdistys on järjestänyt esimerkiksi koskien ympäristöön luontopolkuverkoston ja huolletut laavut. Suurten järvien välillä on myös vesiliikennettä. Lentiirasta tuleva Tervareitin vesiretkeilyreitillä Nivan ylimmät virrat ja Vuonteenkoski ovat helposti laskettavissa, mutta Kaarneenkoski on liian jyrkkä. Kaarneenkosken voi kuitenkin ohittaa venerataa myöten. Nivan kylä on idyllinen. Sokkeloiset järvet ja niiden väliset kosket sijaitsevat viehättävästi keskellä vehmasta maalaismiljöötä.

 

Isovirta ja Pikkuvirta

Nivan kylälle tultaessa monet kalastajat ajavat ensin Nivantietä Isovirran sillalle katsomaan paljonko on vettä ja mitä joessa näkyy. Monesti sillan alla on nähty isojakin taimenia, mutta useimmiten ne piiloutuvat sillalla liikkujia. Isovirta ja parisataa metriä alempana näkyvä Pienivirta eivät ole koskia vaan lyhyitä rauhallisia nivoja. Otollisella hetkellä niistä voi kuitenkin pettää komeita kaloja. Useimmiten kalat lymyävät suvannoissa ja saapuvat ainoastaan syöntiaikaan nivoihin.

 

Vuonteenkoski

(VUONTEENKOSKI ON RAUHOITETTU TOISTAISEKSI!) Vuonteenkosken pohjoisrannan koristeena on kunnostettu myllyvanhus ja länsirantaa kulkee veneiden vetosuiste. Vuonteenkoskella suositellaan, että kalastajat kulkisivat pohjoisrannalla pyytämässä. Etelärannan kala-altaiden asukkaille ei siten aiheudu turhaa stressiä. Asumattomalla pohjoisrannalla on  on vankka metsä, vaihtelevampi koskenranta ja kalastus on siellä antoisampaa.  Lisäksi kosken alaosassa on tasokas laavu. Pohjoisrannalle pääsee autolla kiertämään ylittämällä Nivantiellä olevan Isovirran sillan ja kääntymällä oikealle metsäautotielle (Halkoahontie), jolta on opaste P-paikalle ja Vuonteen laavulle vievälle polulle. Vuonteenkosken suosituimpia kalapaikkoja ovat hitaasti kiihtyvä niskavirta sekä jokimaiseen järveen kuohuva koskenalus. Varsinainen koski on suora ja parhaiten kaloille mieleisiä monttuja löytyy monimuotoiselta pohjoisrannalta.

 

Kaarneenkoski

(KAARNEENKOSKI ON RAUHOITETTU TOISTAISEKSI!) Kaarneentie päättyy Kaarneenkosken rannalla olevien talojen tuntumaan. Kosken puolivälissä on silta ja vastarannalla on metsän keskellä  laavu, liiteri, wc ja lisäksi koskien ympäristössä kiertelee luontopolku. Kosken yläosassa on nivaa, joka kaartuu mietovirtaiseksi leveäksi suvannoksi. Suvanto puristuu vanhojen uittoarkkujen kohdalla kosken niskaksi. Itse koski on jyrkkä ja kiivasvirtainen. Se on kuitenkin täynnä syvänteitä sekä sivuvirtoja joissa taimenet viihtyvät.

 

Kalasto ja hoito

Nivan kosket ovat mitä potentiaalisimpia järvitaimenten ruokailukoskia. Lyhyet kosket ovat suurten järvien Iivantiiran ja Lentuan välissä. Kosket ovat tunnetuja hyvistä taimensaaliista. Koskien saalisvarmuus perustuu siihen, että osakaskunta istuttaa Nivan koskiin säännöllisesti ja runsaasti pyyntikokoisia taimenia tai kirjolohia. Lisäksi paikallisilta kalanviljelijöiltä saadaan istuksiin taimenen pienpoikasia. Saaliiksi tulee harjuksia, jotka ovat koskessa lisääntyvää kantaa. Satunnaisesti saaliiksi tulee myös kalanviljelijöiltä karanneita kirjolohia.

Vuonteenkoski

  • Pituus: 125 m
  • Putous: 1,4 m
  • Keskivirtaama: 10,4 m³/s
  • Palvelut: Laavu, wc ja kalanperkauspaikka

Kaarneenkoski

  • Pituus: 200 m
  • Putous: 4,1 m
  • Keskivirtaama: 10,4 m³/s
  • Palvelut: Laavu, wc ja kalanperkauspaikka

Luvat

10 €/6h, 15 €/vrk, 50 €/vko, 80 €/kausi. Alle 12-vuotiaat puoleen hintaan.

Huom! Kaarneenkoski ja Vuonteenkoski ovat rauhoitettu 2018-

LUPIEN MYYNTI:
Luvat matkapuhelimella, http://iivantiirankalastuskunta.net/Mobiililupaohje.pdf. Lisäksi lupia myy Unto Heikkinen (Nivankoulutie 10), Martti Kyllönen (Kaarneentie), Heikki Heikkinen (Nivantie), Pentti Kyllönen (Kinnulantie 70), Intersport Piipponen (Kuhmo), Pääkkönen & Piirainen (Kuhmo).

Säännöt

SAALISKALOJEN ALAMITAT

Rasvaevällinen taimenen: alamitta 60 cm.

Rasvaeväleikattu taimene: alamitta 50 cm.

Harjuksen alamitta 35 cm.

Saaliskiintiö 3 taimenta/kirjolohta/vrk.

KAARNEENKOSKI ja VUONTEENKOSKI OVAT RAUHOITETTU 2018-

Kausi

1.5.-31.8., lisätietoja: www.iivantiirankalastuskunta.net

Talvikalastusta

Nivan kosket

Lue tarina!

Kaarneenkoski virtaa Nivankylällä. Kosken hyvä taimenkanta vetää kalastajia puoleensa myös talvisin. Kylmällä vedellä kalat löytyvät niskalta ja suvannosta. Välisuvantoon ja myllyväylään on levitetty kutusoraa. Kahlaamista on ehdottomasti vältettävä alkukesään saakka.…

Kaarneenkoskelta voi saada hienoja taimenia

Nivan kosket

Lue tarina!

Kaarneenkoski on ollut minulle saalisvarma paikka. Koskaan en ole jäänyt ilman taimenta. Toki joskus kalat ovat olleet todella tiukassa, mutta sinnikkäällä yrittämisellä olen silloinkin onnistunut. Joskus vapa on notkahtanut jo…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni