Pajakkakoski ja Saarikoski

Kainuun kookkaimmat viehekalastajan taimenkosket

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Pajakkajoessa yhtyvät Kuhmon laajat järvi- ja jokivesistöt. Vesimäärältään Pajakka on Kainuun suurin vapaana kuohuva joki. Pajakka on tärkeä vaelluskalajoki ja mielenkiintoinen kalapaikka. Arvokkaan luonnonkalaston vahvistamiseksi joen kalastusta kehitetään kestävän kalastuksen lähtökohdista. Pyytikokoisten taimenten istutukset tehdään Kuhmon keskustan tuntumassa olevalle Pajakkakoskelle ja muu joki on luonnonkalaston varassa. Joen alajuoksun kalapaikat löytyvät Saarikoskelle vievän tien varrelta.

Pajakkajoki on jaettu kahteen kalastusalueeseen. Pajakkakoski ja Saarikoski ovat viehekalastusaluetta. Joen puolivälissä oleva Akonkoski muodostaa erillisen ekokalastusalueen, jonne tarvitaan oma kalastuslupansa ja jossa on voimassa ekokalastussäännöt.

 


HUOM! Pajakkajoessa viehekalastuksessa sallitaan ainoastaan väkäsettömät koukut, tai koukut joista väkäset on poistettu.

 

PAJAKKAKOSKI JA SAARIKOSKI

PAJAKKAKOSKI
Pajakkakosken pohjoisranta on koko matkan tervaveneiden vetosuistetta. Siellä on helppo liikkua kuivin jaloin pikkukengissäkin ja heitot tavoittavat helposti kiivaan keskivirran kalapaikat. Vaihtelevampi eteläranta vaatii kalastajalta enemmän, mutta on myös mielenkiintoisempi. Siellä rikkonainen ranta muodostaa päävirran sivuun kareja ja kalalle mieleisiä kosteita. Keskivirrassa ja syvänteissä lymynneet isotkin kalat tulevat yöllä ruokailemaan karien kupeisiin. Pajakkakoskessa riittää kalapaikkoja niskalta alas suvantoon asti.

 

SAARIKOSKI
Saarikosken metsäinen eteläranta on kokonaan kalastajien käytössä ja pysäköintipaikka on kosken vieressä. Saari ja kiviriutta jakavat kosken kahteen uomaan, joista pienempi virtaa etelärannalla. Kahluuvarusteet ovat välttämättömät, jotta pääsee kalastamaan keskikoskea ja pääuomaa. Pohjoisrannalla on yleensä vähemmän kalastajia ja kalastus onnistuu rannalta. Hyviä kalapaikkoja on molemmin puolin niskan karien kupeista aina alajuoksulle asti. Ajoittain myös sivu-uomassa viihtyy kunnon kaloja.

 

Kalasto ja hoito

Yli kilon painoiset istutustaimenet ovat tavallista saalista varsinkin Pajakkakoskesta. Osakaskunta on leikkauttanut istukkailta rasvaevät, jotta kalastajat voivat valikoida saaliikseen istukkaita ja vapauttaa villit taimenet kasvamaan sekä lisääntymään. Alapuolisen Ontojärven kookkaat, jopa usean kilon painoiset nousukalat, ovat joen halutuinta saalista. Hoitotoimien ja uusien sääntöjen tavoitteena on nimenomaan elvyttää kookkaita vaelluskaloja. Pajakkajoessa on myös hyväkasvuinen harjuskanta. Kalastajan tulee huomioida saalista ottaessaan myös harjuskannan rajallisuus ja esimerkiksi laskea kaikki keväällä harjukset takaisin kutemaan.

Kalastussääntöjen tavoitteena on suojella arvokkaita kutukaloja ja näin voimistaa luonnonkalastoa. Koko Pajakkajoki on keskitalvella rauhoitettu. Kalastus on sallittua huhtikuun alusta alkaen. Kevättalvella kalastajan on kuitenkin huomioitava kahluukieltoja ja keväällä kaikissa vieheissä on käytettävä väkäsettömiä yksihaaraisia koukkuja. Harjus on rauhoitettu koko joella huhtikuussa ja toukokuussa.

Pajakkajoen säännöillä mahdollistetaan taimenien ja harjuksien, aitojen luonnonkantojen vahvistuminen.
Tutkimusten mukaan järvitaimen kutee ensimmäisen kerran noin 60 cm:n mittaisena. Pajakkakoskella ja Saarikoskella kohdistetaan kalastus istutettuihin taimeniin. Istukkaat pystyy tunnistamaan, koska niiltä on poistettu rasvaevä. Villien rasvaevällisten taimenten annetaan kasvaa 60 cm alamittaan asti ja näin mahdollistetaan niiden luonnon lisääntyminen.

Pajakkajoella on tarjolla mielenkiintoista koskikalastusta mahdollisimman monille.
Koskikalastuksessa noudatetaan yhden taimenen saaliskiintiötä. Näin kalansaalis jakaantuu rehdisti useamman kalastajan kesken ja samalla kiintiö auttaa luonnon lisääntymistä.

Luvat

12 tuntia/15 €,  1 vrk/25 €,  3 kuukautta/80 €, kausilupa (1.4.-10.9.) 100 €, nuoret alle 18 v. -50 %

LUPIEN MYYNTI:
Urheiluliike Pääkkönen & Piirainen, Kesport, Hotelli Kainuu, Matkakoti Parkki, Torin R-Kioski, Ketolan Lomatila ja Neste.

Mobiilikalastuslupa:  Soita numeroon 0600-94574. 12 tunnin lupa tulee kännykkääsi 15 minuutin kuluttua, jolloin saat aloittaa kalastuksen. Luvan hinta 17,02€ +ppm veloitetaan puhelinlaskussasi.

LISÄTIETOJA:
Korpisalmen V kalaveden osakaskunta, puh: 044-2317512 , www.kuhmonkosket.net

————————————————————————————————————————————

KUHMON KOSKIEN YHTEISLUPA (2022)

YHTEISLUVAN KOHTEET: Pajakkakoski, Saarikoski, Iso-Lentuankoski, Pieni-Lentuankoski sekä Änättikoski

Kalastusmatkailijalle sopiva kolmen vuorokauden mittainen yhteislupa on saatavilla 1.4. – 31.8.  Yhteisluvan hinta on 75 € / 3 vrk.   Jokaisessa kalastuskohteessa ovat voimassa kohdekohtaiset ohjeet ja säännöt.  YHTEISLUVAN MYYJÄT: HOTELLI KAINUUN NEUVONTA (08-655 1711), PÄÄKKÖNE&PIIRAINEN URHEILULIIKE TAI NETISTÄ. (Kuhmon koskien yhteislupa linkki)

——————————————————————————————————————————————

Säännöt

PYYNTIVÄLINEET:
uistin ja perho (vain viehekalastus). Rasvaevättömän istutustaimenen alamitta 50 cm. Saaliskiintiö 1 taimen/vrk. Rasvaevällisen ”villin” taimenen alamitta 60 cm. Harjuksen alamitta 35 cm, saaliskiintiö 2 harjusta/vrk. Lupa oikeuttaa kalastamaan vain Pajakkakoskella ja Saarikoskella. (Lupa ei oikeuta kalastamaan Akonkoskella!)

MUITA SÄÄNTÖJÄ:
– HUOM! Pajakkajoessa sallitaan ainoastaan väkäsettömät koukut, tai koukut joista väkäset on poistettu.

– 1.4. – 31.5. harjus on rauhoitettu koko joella. Myös mitalliset harjukset on vapautettava.

– 10.9. – 31.5. kahluukielto kaikilla koskialueilla.

RAUHOITUSALUEET JA KALASTUSRAJOITUKSET:
Kalastus on kielletty Pajakkakosken möljän ja pohjoisrannan välisessä sivu-uomassa. Kalastus kielletty Pajakkakosken sillalta sekä ankkuroidusta veneestä koskialueella. Koskialueiden ulkopuolella kalastusluvalla saa veneestä kalastaa välillä Pajakkakoski – 100 m ylävirtaan Akonkosken voimalinjasta ja Akonkosken suvanto – Saarikosken suvanto.

Kausi

1.4. – 10.9. (taimenen rauhoitus 1.9. alkaen!)

Lisätietoja: puhj.Petri Kyllönen 044-2317512

 

PÄIVITETTY 2024

Perhotoivot illan koitoksiin

Pajakkakoski ja Saarikoski

Lue tarina!

Keskikesällä vesiperhosjäljitelmillä saadaan suurimmat saaliit. Pintakalvon alla uitettu vesiperhosen pupa on aina hyvä valinta aloitusperhoksi. Päivällä pintaperho voi herättää laiskankin kalan iskemään. Yöllä kookas streameri kiinnostaa etenkin järveltä saapuneita taimenia. Antti…

Pajakkalainen

Pajakkakoski ja Saarikoski

Lue tarina!

Kuhmolainen streamer kuhmolaisille taimenille Koukku: 2-6 pitkävartinen Limerick Pyrstö: riikinkukon miekkahöyhen Kierre: leveä soikea hopea Runko:  1/4 takaosa litteä hopea, etuosa musta villa Häkilä/kidukset: punainen kukko Siipi: alla fl. pinkki vasikka, sivuilla hopea flashabou kylkiviivana, päällä musta…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni