Paljakan kalastuspuisto

Kesä

Talvi

Järvi

Perho

Pilkki

Viehe

Kirjolohi

Paljakan Kalastuspuisto on todellinen perheen kalaskohde, joka sijaitsee Puolangan vaara-alueella, Paljakan matkailukeskuksen ytimessä. Kauniin vaaramaiseman syleilyssä sijaitsevalla, noin kilometrin pituisella puistomaisella alueella, on neljä lampea kahden taimenjoen risteyksessä.  Puistomaisella alueella on helppo liikkua kivituhkapolkuja, pitkospuita ja jokien yli johtavia siltoja pitkin. Kalastusta helpottamassa on lisäksi yhteensä yhdeksän laituria. Kalastuspuistossa on piknic alue,  kaksi kotaa ja  kalankäsittelytila.  Paljakan Kalastuspuistossa on helppo tutustua kalastukseen, mutta myös innostua harrasteesta niin, että jää itse kalastuksen koukkuun.  Kalastuspuisto sopii hyvin ryhmille ja helppokulkuisuuden ansiosta myös erityisryhmille. Kalavesien ääreltä löytyy myös matkailijan tarvitsemat palvelut, kuten carvan-alue, mökkejä, hotelliravintola sekä Paljakkatalon luontoinfo kahvioineen.

Paljakan kalastuspuiston vedet lähtevät liikkeelle Puolangan korkeiden vaarojen rinteissä pulppuavista lähteistä. Kalastuspuistossa risteävät Louhenjoki ja Lehtojoki ovat pieniä taimenjokia eli kainuulaisittain sanottuna ”tonkopuroja”.   Pieneltä alueelta löytyy monipuolisesti lampi- ja virtaveden kalapaikkoja. Myös aloitteleva vapakalastaja yltää hyvin lampien keskelle ja polkuja sekä siltoja kiertäen tavoittaa kaikki kalojen lymypaikat. Lammet ovat parhaimmillaan usean metrin syvyisiä ja noin 20 – 50 metriä leveitä, molemmat joet ovat noin 3 – 6 metriä leveitä.

 

 

Kalasto ja hoito

Kalastuspuistossa on pienellä alueella runsaasti istutettua saaliskalaa. Yleinen saalis on mojovan kokoinen kirjolohi. Kirjolohia sekä isoja ahvenia istutetaan tasaisesti ympäri vuoden jokeen ja lampiin. Lisäksi Kalastuspuiston vesistä saadaan saaliiksi luonnon taimenia ja harjuksia. Aluetta ei ole eristetty muusta vesistöstä ja tonkopuroissa lisääntyvät jalokalat viihtyvät mielellään Kalastuspuiston syvissä virtapaikoissa ja poukamissa. Komeimmat saalisharjukset Kalastuspuistossa ovat lähelle kilon kaloja ja myös saman kokoluokan taimeniin on mahdollisuus.

Kalastuspuiston ideaan kuuluu, että luonnonvaraisina alueella elävät harjukset ja taimenet/tongot vapautetaan. Myös saaliiksi otettavien kirjolohien kiintiön täytyttyä, ylimääräiset kirjolohet täytyy vapauttaa.

Mieluummin omia polkuja kulkevalle kalastajalle löytyy Paljakan seudulta runsaasti vaativampia purokalastusvesiä. Lähiympäristössä on rauhallisia ja todella luonnon kauniita tonkojokia, runsaita haukiapajia, kalaisia ahvenlampia ja jopa kuhan uistelujärviä.

Luvat

KALASTUSKUPIEN HINNAT:
http://paljakka.fi/kalastuspuisto/

– Henkilökohtaisia kalastuslupia
– Perhelupia ja ryhmälupia
– alle 12 v. lapsi voi kalastaa aikuisen kanssa samaan saaliskiintiöön
– sis 1 kirjolohi syömäkalaksi. Pyydä ja päästä sallittu.
– ahvenella, hauella ei saaliskiintiötä
– perheen / ryhmän henkilömäärää ei ole rajoitettu
– sis max 3 kirjolohta/perhe-ryhmä syömäkalaksi. Pyydä ja päästä sallittu.
– ahvenella, hauella ei saaliskiintiötä

LISÄTIETOJA JA LUPAHINTOJEN TARKISTUS:
http://paljakka.fi/kalastuspuisto/

LUPIEN MYYNTI:
Luvan osto: Safaripub/kelkkavuokraamo Paljakkatalossa, sekä Paljakan Loma-asunnot Oy heidän ollessa avoinna. Tiedustelut p.0400 721489 tai 044 748 666 7Muuten lupa ostetaan www.kalakortti.com netisssä jolloin operaattori perii palvelumaksun 3,5-4,5€(pm=palvelumaksun) ko palveluissa voit maksaa kaikilla yleisemmillä maksutavoilla myös luottokortti. Pääsääntöisesti tarvitset pankkitunnukset maksun hyväksyntään. Voit ostaa myös ilman palvelumaksua maksamalla luvan etukäteen tilille Fi5253660720031951 viestikenttään kalastajien nimet (tarv lasten iät) sekä kalastusaika (pv ja klo)-valmistaudu esittämään kuitti ostoksestasi joko paperilla tai sähköisesti

Kausi

Koko vuosi.

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni