Tipasjoki ja Lontanjoki

Suosittuja, hoidettuja ja kalaisia pienvesistöjä

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Kirjolohi

Taimen

Sotkamosta itään, Tipasojan ja Lontan kylillä virtaa kaksi vierekkäistä joki- ja järvireittiä etelästä pohjoiseen. Molemmat laskevat Sotkamon isoihin järviin. Lontanjoki virtaa Sapsojärveen ja Tipasjoki Kiimasjärveen. Koska molemmat joet kuuluvat yhteen kalastusalueeseen, löytyy yhdellä koskiluvalla kalastettavaksi kymmeniä mielenkiintoisia kalakoskia.

Tipasjoen alueen suosituimmat kosket tavoittaa autoillen. Kalakohteisiin on opasteita Hiidenporttiin vievän Tipasojantien varrella. Alajuoksu on maalaismaisemaa. Toisaalta alueelle ovat tyypillisiä kuivat, komeat männikkökankaat ja jyrkkärinteiset harjut risteilevät vesireittien välisellä kannaksella. Tipasjoen yläjuoksun kalakohteet sijaitsevat laajalla metsäalueella Pieni- Tipasjärven pohjoispuolella. Hiidenportin kansallispuisto taasen sijaitsee alueen eteläpuolella, joten kalastusretkeen voi yhdistää koko perheen luontoretken.

 

Tipasjoen alaosa

Tipasjoki ja varsinkin sen alaosan kosket ovat jo vuosikymmeniä muodostaneet suositun koskikalastusalueen. Alueen kalastukselle ovat olleet tunnusomaista pienet noin 5 – 10 metriä leveät kosket sekä niistä saatavat kookkaat istukaslohet. Kalastuskohdetta on kehitetty jo vuosikymmenien ajan. Näyttävä esimerkki on Pungankoski, jonka rantaan on rakennettu liikuntaesteisille kalapaikat sekä komea kotatukikohta joka sopii isommankin seurueen etapiksi. Jokikalastus painottuu alkukesään. Esimerkiksi toukokuun viimeisen perjantain avajaiset on perinteinen kylätapahtuma. Kuitenkin esim. suurinkalakilpailu vuonna  2020 jää väliin. Kalakosket sitä vastoin ovat auki lähes ympäri vuoden ja rauhassa kalastaen tavoittaa koskista kirjolohia, villejä taimenia sekä harjuksia ja luonnonkaloja läpi kauden. Tipasjoen kalastetuin alue on Räätäjärven ala- ja yläpuolella Pungankoskella ja Välikoskella. Alajuoksulla on useita muitakin koskia ja putousta yhteensä yli 20 metriä. Kosket löytyvät jokea seurailevan Tipasojantien läheltä, joten kalalla on helppo pistäytyä. Välikoskelta löytyy matkailuyritys, joka tarjoaa mm. majoitusta, opastettuja kalastuspaketteja sekä yksityisen ”varman” lampikalaveden.

 

Tipasjoen yläosa

Pieni-Tipasjärven ja Kalliojärven välillä joki kulkee yli viiden kilometrin matkan metsien keskellä. Metsätaipaleen koskissa on putousta yhteensä yli 30 metriä ja potentiaalisia koskikalapaikkoja on kymmeniä. Metsäautotiet kiertävät yläosan jokialueen ja ylittävät joen vain Myllykosken niskalla Pieni-Tipaksen luusuassa. Jokivarsi on hyvin rauhallinen ja erämainen sillä tiet eivät kulje ihan jokirannassa. Metsäautoteiltä on asialliset opasteet suosituimmille kalakoskille kuten Myllykoskelle, Rajakoskelle, Pystykoskelle, Haarakoskelle ja Hevonperseenkoskelle. Haarakoskella ja Myllykoskella on tulipaikat polttopuineen. Lisäkohteita voi selvittää kartasta. Kalastona on istutuslohia sekä villejä taimenia ja harjuksia.

 

Lontanjoki

Lontanjoki löytyy ajamalla Tipasjoelta Välikosken ylittävää Lontantietä (tie-19171) noin viisi kilometriä Lonttaan ja kääntymällä Lontanjoentielle. Sitä ajetaan 1.05 km ja käännytään vasemmalle kohti jokea. Kynkäänkosken pohjoisrannalla on kalastajien pysäköintialue, infotaulu ja nuotiopaikka polttopuineen. Lontanjoen koskikalastuspaikat ovat Hietasenjärven alapuolella siltojen välisellä parin kilometrin jokitaipalella. Alueella on viisi kappaletta noin 5 – 10 metriä leveitä koskia. Suosituin kalastusalue on Niskakosken ja Ämmäkosken välillä. Koskilla kalastaessa ja rannoilla liikkuessa on kohteliasta huomioida ranta-asutus sekä välttää yksityistien siltaa. Tummavetisessä Lontanjoesta tulee saaliiksi istutettuja kirjolohia sekä vesistössä kasvaneita taimenia ja harjuksia.

 

Kalasto ja hoito

Pyyntikokoisia kirjolohia istutetaan useita kertoja kaudessa ympäri laajaa Tipasjoen ja Lontanjoen kalastusaluetta. Tavallisimpia pyyntikokoisten kirjolohien istutuskohteita ovat Tipasjoella Myllykoski, Rajakoski, Pystykoski, Haarakoski, Välikoski, Pungankoski ja Veneheitonkoski sekä Lontanjoen Niskakoski ja Kynkäänkoski. Istutuksia tehdään läpi kalastuskauden. Vesistöjen kosket ovat kunnostettu uittoperkauksien jäljiltä. Esimerkiksi käsityönä kunnostettiin koskien kutualueita, poikaskivikoita ym. lohikalojen elinympäristöä luonnonmukaisen lisääntymisen parantamiseksi. Osakaskunta elvyttää villiä koskikalastoa lisäämällä taimenen ja harjuksen pienpoikasistutuksia.

Luvat

Tipasjoen ja Lontanjoen koskikalastusluvat: 15 €/vrk, 25 €/vko, 45 €/kausi.

LUPIEN MYYNTI:
Jouni Okkonen, puh. 0400280687, Hiiden Torppa puh. 0503539031, Intersport Piipponen Sotkamo ja Jouko Sormunen, Tipasojantie 51 88600 Sotkamo puh. 0405919836, Matti Niskanen, Puistotie 4 88600 Sotkamo puh. 0400585774, Jaakko Holopainen, Riekinrannantie 4 B 88600 Sotkamo puh 0443535355 ja Sampo Parviainen, Makkosentie 15 A 4 88600 Sotkamo puh. 0400287745

Mobiililupa / matkapuhelinlupa on taas tooiminnassa. (HUOM. UUDET NUMEROT) Soita alla olevan numeroon, lupa tulee tekstiviestinä matkapuhelimeesi. Lupa + mobiilipalvelumaksut  veloitetaan puhelinlaskussasi,

1 vrk koskikalastuslupa 0600 9 4570, hinta 15,36 e + mpm

viikon  koskikalastuslupa 0600 9 4571, hinta 25,37 e + mpm

Lupa netistä www.kalakortti.com

Säännöt

SAALISKIINTIÖ:
2 lohikalaa/vrk, jos haluaa 3 – 4 kalaa niin voi ostaa toisen luvan samalle päivälle

taimenen alamitta 60 cm.

Kausi

Koskikalastus alkaa koskikauden avajaispäivä 26.5.2023 kello 18:00.

Lisätietoja: Jorma Niskanen 0400-655641 tai kalastusvastaava Matti Niskanen 0400-585774

 

PÄIVITETTY:   2023

Eetulle elämänsä lohi Tipakselta

Tipasjoki ja Lontanjoki

Lue tarina!
Kalalla Kainuussa

Tulimme tutulle Punkakoskelle, josta olimme jo aikaisempina vuosina saaneet lohia. Halusin osallistua avajaispäivän suurinkala kisaan, ja tiesimme, että koskeen on istutettu isoja lohia. Jo ensimmäisten heittojen aikana tarttui yli 4 kg…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni