Vuolijoki

Kirjolohi-istutuksin hoidettu joki maalaismaisemassa

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Kirjolohi

Käkilahteen laskeva Vuolijoki on 1990-luvun alussa kunnostettu ja elvytetty koskikalastuskohde. Joen vesi on ajoittain humuksen värjäämää, mutta joen kalakanta on mielenkiintoinen ja siitä saadaan hyviä saaliita.

Saalisvarmin ja suosituin kalastuskohde on Vuolijoen kirkonkylän tuntumassa oleva Tupalankoski. Pyyntikokoisten lohikalojen säännölliset istutukset takaavat kosken saaliit. Tupalankosken  löytää jättämällä auton hautausmaan pysäköintialueelle ja kävelemällä pururataa joelle. Tupalankoskelle pääsee terveysaseman parkkipaikalta lähtevää pururataa, joka vie joen rantaan kosken niskaan, matkaa on noin 500 metriä. Tupalankoski on noin 500 metriä pitkään ja  5 –10 metriä leveä. Se on helposti yhdeltä rannalta kalastettavissa. Toinen helposti saavutettava kohde on Kokkolan tien alittava Kytökoski. Se ei kuulu pyyntikokoisten kalojen istutuskohteisiin. Samoin Kytökosken yläpuolelta ja Saaresjoelta sekä Eteläjoelta löytyy kilometreittäin pieniä metsäjokia. Ne ovat luontokohteita jotka vaativat viitseliäisyyttä, sillä jokikaloja suojaavat vaikeakulkuiset rannat. Pääosin Vuolijoki on metsäjoki. Teiden tuntumassa ja Vuolijoen kirkonkylän lähettyvillä on asutusta sekä maanviljelystä.

 

Kalasto ja hoito

Tupalankosken yleisin saalis on reilun kilon kirjolohi, mutta saaliiksi on tullut jopa reilusti yli 4 kilon kirjolohia. Tupalankoskeen istutetaan useita kertoja kesässä kirjolohia ja satunnaisesti myös pyyntikokoisia taimenia. Istukkaiden lisäksi Vuolijoessa on myös mainittava luonnon koskikalasto. Hyvin kasvava harjuskanta on peräisin 1980-luvulla aloitetuista onnistuneista kotiutusistutuksista. Kookkaimmat harjukset ovat yli 50 cm pitkiä. Nykyinen hyvä kanta on tulosta myös järkevistä kalastustavoista. Perhokalastajat ovat kalastaneet vastuullisesti ja luonnonkantaa vaalien. Myös osa mitallisista saaliskaloista on laskettu takaisin kasvamaan ja jatkamaan sukuaan. Vuolijoen kalastonhoidossa on mukana aitoa urheilukalastushenkeä. Latvoilla Saaresjoella kasvaa harjuksia ja Eteläjoen kätköissä asuu alkuperäinen tummapintainen purotaimenkanta.

Luvat

50 €/kausi tai 10 €/vrk/2 kalaa, ei nuorisoalennuksia.

LUPIEN MYYNTI:
www.kalakortti.com

Säännöt

Sallitut kalastusvälineet uistin ja perho. Vain käsin vavalla tapahtuva kalastus on sallittu. Syöttien ja seisovien pyydysten käyttö on kielletty. Veneen käyttö kalastuksessa on kielletty. Koskilupa oikeuttaa samoilla välineillä tapahtuvaan kalastukseen myös muualla Vuolijoessa ja Vuolijoen – Manamansalon kalaveden osakaskunnan vesialueella. Saaliskiintiöt: Taimen, kirjolohi ja harjus 2 kpl/vrk. Taimenen alamitta on 60 cm, rasvaeväleikatun taimenen alamitta 50 cm ja harjuksen alamitta 35 cm.

LIIKKUMINEN ALUEELLA:
Tupalankoskelle pääsee hautausmaan parkkipaikalta lähtevää pururataa, joka vie joen rantaan kosken niskaan, matkaa on n 700 m. Pihojen kautta ilman omistajan lupaa kulku on kielletty, samoin viljelysten tallaaminen on kielletty. Muita kalastussääntöjä: Kalastuksessa tulee noudattaa siihen kuuluvia hyviä tapoja ja tavanomaista kohteliaisuutta kanssa kalastajia kohtaan, kuten mm. ei aloiteta kalastamista välittömästi toisen kalastajan alapuolelta vaan mieluummin yläpuolelta, hyväksi todetulla ottipaikalla kalastamista tulee vuorotella silloin kun kalastajia on useampia. Tarpeeton kahlaaminen vedessä ja kalojen säikyttäminen ei kuulu hyviin tapoihin. Kalasto: Kirjolohi, harjus, taimen.  Hoito: Pyyntikokoisia kirjolohia istutetaan pitkin kesää Tupalankoskeen.

LISÄTIETOJA:
Manamasalon-Vuolijoen osakaskunta, Timo Hurskainen puh. 0400-581075

Kausi

Koko vuosi. 1.9.-30.11. lakisääteinen rauhoitus.

 

 

PÄIVITETTY   6-2021

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni