Yli-Vuokki

Kesä

Talvi

Järvi

Onki

Perho

Pilkki

Viehe

Ahven

Kuha

Taimen

Vienan Karjalasta alkunsa saava pienten järvien, virtojen ja koskien helminauha lähes asumattomassa Kainuun korvessa

Suomussalmella itärajan pinnassa sijaitseva Yli-Vuokki on pitkänomaisten järvien, pienten lompoloiden ja koskivirtojen muodostama virkistyskalastusalue. Alueen vedet puikkelehtivat avarien mäntykankaiden ja kelohonkien lomassa. Näistä puhtaista, mutta tummansävyisistä vesistä saadaan säännöllisesti vauraita ahvenia, minkä johdosta aluetta voi lämpimästi suositella näiden piikkieväisten sahakylkien kalastuksesta kiinnostuneille. Järviä yhdistävillä jokiosuuksilla voi paneutua myös koskikalastuksen saloihin. Koskien saalisvarmuutta kohennetaan pyyntikokoisten taimenten istutuksilla. Lisämausteensa alueen kalastusmahdollisuuksiin tuo Kevättijärvi, jossa vieheitään pääsee tarjoamaan isojen ahvenien, taimenien ja siikojen lisäksi myös järvilohille. Yli-Vuokki sijaitsee lähes asumattoman ja erämaisen virkistysmetsän keskellä, jossa on sekä näyttäviä, iäkkäitä metsiköitä, että hoidettua metsää ja taimikoita. Murhisalon ja Malahvian Natura-alueet sijaitsevat aivan kalastusalueen tuntumassa. Virkistyskalastusalueen poikki kulkee Itärajan retkeilyreitti ja koskien rannoilla on tulipaikkoja sekä laavuja. Yli-Vuokissa on helppo majoittua järvireitin rannoilta löytyvissä vuokramökeissä.


Yli-Vuokin järvien
 halutuin saaliskohde on suurahven, joka saattaa venäyttää jousivaakaa reilusti kilon paremmalle puolen. Saari- ja Palojärvessä on lisäksi siikaa ja kuhaa. Mikäli soutu-uistelu kiinnostaa niin Kevättijärvellä on isojen ahvenien ohella mahdollisuuksia myös taimeniin ja järvilohiin. Kevättijärvellä on tarjolla vuokraveneitä. Vuokravenettä mielivän kannattaa huomioida avainten saatavuus reissua suunniteltaessa. Ajankohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta eräluvat.fi.
Alueen lampivesissä kannattaa myös käydä kokeilemassa. Vaatimattomasta koostaan huolimatta nämä pikkulammet saattavat pitää sisällään yllättävän kookkaita ahvenia. Kalastaminen näissä on rannalta tapahtuvaa heittokalastusta tai pilkkimistä, mutta myös omaa kanoottia, venettä tai kelluntarengasta voi käyttää. Ahvenen pilkkimisestä kiinnostuneen kannattaa suunnatta näille vesille ensijäiden vahvistuttua kalastajaa kantavaksi tai keväällä valon aktivoidessa ahvenet. Silloin ahvenen syönti on huipussaan. Pilkkijän kannattaa huomata, että kaikkia alueen metsäautoteitä ei aurata talvella.

 

Koskikalastus

Yli-Vuokin suosituimmat koskikohteet ovat Saapas-, Paason-, Palo- ja Louhenkoski, joiden lisäksi alueella on muita pienempiä koskikohteita. Kosket ovat pituudeltaan lyhyitä ja kooltaan helposti kalastettavia. Saapas-, ja Paasonkoskeen istutetaan pyyntikokoista taimenta, minkä lisäksi koskissa on vähäisiä määriä harjusta. Palo- ja Louhenkoskessa taas todennäköisin saaliskala on harjus. Louhenkosken rannalla on laavu ja tulipaikka. Hyvien tieyhteyksien johdosta kosket ovat helposti saavutettavissa.

Lisätietoja: www.eraluvat.fi

Luvat

Metsähallituksen kalastuskohteen tiedot löytyvät linkistä:
eräluvat.fi / Yli-Vuokki

LUPIEN MYYNTI:
eräluvat.fi / Yli-Vuokki

Säännöt

eräluvat.fi / Yli-Vuokki

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni