Kesäpäivä Kynäkoskilla

Kesäpäivä Kynäkoskilla

Kiva pikku koskialue, jossa mahdollisuus hyviin taimeniin ja isoihin haukiin. Jos haluaa todellakin rauhassa kalastella ”omaa koskea” on tämä hyvä edullinen vaihtoehto siihen. Kokemukset perustuvat hyvin paljon alakosken taimenen kalastukseen, koska siellä on pääosin aika vietelty.

Tietenki ylhäältä lähteestä vettä hakiessa on tullut pyörähdettyä yläkoskillakin. Useampi vuosi on tullut käytyä ja oikeestaan aina jotain tullut ylöskin vaikka välillä vesi ollut melko vähissäkin. Yläkoski soveltuu mielestäni paremminkin hauen perhokalastukseen, vesi kun laskee tarpeeksi ei virtausta oikein riitä ja monttujen peileissä tykkää majailla nämä vihernieriät. Taimen kontakteja ei ylä koskesta ole hirveästi tullut, liekkö sitten haukien hyvä viihtyvyys syynä siihen. Parhaat sessiot ollaan saatu tietenki silloin kun koski on saanut ¨levätä¨ rauhassa päiväkausia.

Tulee väkisilläkin mieleen se kerta vuosia sitten kun koskeen oltiin tehty remonttia, saavuimme laavulle ja menimme rantaan katsomaan niin taimenet ruokailivat ympäri koskia virran reunoissa ja niskoilla. Kaloja oli joka puolella ja tämmöinen ¨hätsi¨ joella näillä korkeuksilla ei tosiaan ole jokapäiväistä. Paras taimen aika on meille ollut kesäkuu kun salakka nousee koskeen. Veden ollessa kesän alussa korkealla on kalastus välillä melko haastavaa mutta kaloja löytää ihan läheltä rantojaki. Alkukesän hyviä kaloja on tullut perustinselillä vapaasti uittamalla, nopeeta alavirtaan vetämällä niinku kuohuissa roikottamallakin. Perus-striimerit myös pelittää tietenkää pikku uppiksia unohtamatta. Onpa 60 cm rikottu joskus aivan ylihärskeillä ärsykeperhoillakin. Kesän mittaan kun koski hieman rauhoittuu ja vesi laskee niin paranee pintaperhokalastus. Caddista ja pikku pintaperhoa kannattee tällöin kokeilla. Kokonaisuudessaan kiva rauhallinen pikku koski johon parisuhde luotu vuosia sitten ja ainakin kerran kesässä on päästävä. Kalastus on välillä todella haastavaa mutta kaloja löytyy kun tarkasti uittelee. Liikkuminen laavun puoleisella rannalla on helppoa mutta toisen puolen ranta on aika kinkkinen kahlattava.

Videoita Kynäkoskilta:

Meidän tipsit: Kahlatessa kannattee olla varuillaan kun kalat saattavat olla aivan jaloissa. Viritä pari vapaa: toiseen jämäkkä striimeri setti ja ihan vähintään 0,28 peruke, toinen setti pikku uppiksille ja pintureille mallia kevyt. Nakkaa reppu selkään kameroineen ja nauti omasta rauhasta. Täällä voi jättää vavat ja reput rannalle pelkäämättä että joku vie ne. Käy läpi eri tekniikoita ja kalastele rauhassa koski läpi. Jos tuntuu olevan tiukassa taimenet niin heitä välillä isoa värikästä perhoa haukiperukkeella varustettuna.

Jyrki Holopainen ja Aku Kaasalainen, Ruukki

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni