Kun jättihauki hinasi kanoottia

Kalalla Kainuussa

Kun jättihauki hinasi kanoottia

Mielestäni Laahtanen on monimuotoisten rantojensa ja syvänteiden ja matalikkojen vuoksi mukava kalavesi soudella kirjolohta.

Eräänä elokuun alkupäivänä lähdinkin kanootillani, johon olin laittanut soutuairot, soutamaan kirjolohta. Kolme tuntia soudettuani, ei vielä ollut tärpin tärppiä, joten vaihdoin avokelavapaani ison Kuusamon Räsäsuistimen ja ajattelin josko hauki nappaisi.

Soutaessani salmesta radanpuolelle, olin ohittanut jo pikkusaaren kun siima kiristyi. Kun yritin kelata niin tuntui, että pohjahakoon oli uistin tarttunut. Kiristin räikkäjarrua rajusti, samalla muistin että vieheen kohdalla on vettä ainakin neljä metriä, joten pohjassa se ei voinut olla.

Samalla siima lähtikin menemään vasemmalle ja siima kiristyi äärimmilleen ja kanootti lähti liukuun. Olin niin hämmästynyt että en huomannut löysätä kiristämääni jarrua. Tajusin että nyt oli jättihauki iskenyt vieheeseen. Olin kanootin kyydissä , jota jättihauki veti arviolta viisikymmentä metriä. Tuskastuin jo tällaiseen kyytiin ja yritin kelata, jolloin tunsin kuinka koukut rivesivät irti.

Olo oli oikeastaan helpottunut, olinhan saanut Sotkamon päästä aiemmin jo 6,5 kilon hauen eikä se ollut jaksanut vetää kanoottia.

Eli Laahtasessa on niitä jättihaukia varmaan useitakin.

Seuraavana kesänä olin Laahtasella Sotkamon päässä soutelemassa. Huomasin jotain kelluvan keskellä lahtea, luulin että kurjen tai joutsenen raato kellui vedessä.

Kun menin lähelle, näin ison hauen jonka hinasin nostokoukulla rantaa. Puntari osoitti painoksi 13,5 kiloa.

Jorma Valtanen, Kajaani

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni