Ontojärven uisteluvinkkejä

Kalalla Kainuussa

Ontojärven uisteluvinkkejä

Kuhmon kalavedet on miun mielestä Kainuun ellei koko Suomen kalaisimpia vesiä jos keskiarvoisesti asiaa lähestytään. Huippu paikkoja ja hetkellisiä sesonkeja löytyy maailmalta varmasti paljon parempia mutta näillä vesillä saa aina kalaa pirun hyvin vuoden ajasta riippumatta. Ja sitten kun näillä vesillä kala syö… Voe mahoton!

Kuhmosta löytyy muitakin mainittavan arvoisia kalavesiä ja kaikki on taatusti kalaisia mutta Ontojärvi ja Lentua on ylitse muiden sen takia kerroinkin niistä. Muita oivallisia järviä on kuitenkin Lammasjärvi kaupungin tuntumassa, Iivantiira, Lentiira ja Änättijärvi pohjois Kuhmossa. Kellojärvi, Jonkeri vielä järviä mistä löytyy betoniluiskat.

 

ONTOJÄRVI

Ontojärvi laskee vetensä Ontojoen kautta Sotkamon Kiimaseen. Raju säännöstely vai mikä lie taustalla mutta tällä järvellä virveli taipuu tiheään ja niin kuin isolla järvellä monesti kalapaikoilla voi kikkailla. Tarkoitan tässä tapauksessa lähinnä lajia ja kalan kokoa. Tätä on vaikea selittää järkevästi mutta noin karkeasti isot kalat on aivan toisaalla kuin pienemmät alle kaksi kiloiset kuhat että hauet taimenia unohtamatta. Karttaan oon merkannut muutaman hyvän kuha ja haukipaikan valmiiksi joten se myyrän työn tekeminen jää pois ensikertalaisilta ja pääsee suoraan apajille koittamaan kala onnea.Niin ja uistimista sen verran että täällä kuha on mieltynyt savumuikun sävyisiin ja kellertäviin 13 sentin kahta puolta oleviin vaapukkoihin. Itse kyllä suosin vähintään 17 senttistä vaappua jotta saan pienempiä kuhia karsittua pois.

Hauen veto onkin tällä järvellä sitten sellaista speciaali hommaa että se vaatii todellakin tunteja huippu onnistumiseen mutta se kannattaa kun isoa haukea on paljon ja mitä talviverkko julkaisuja yhdistelee kesä pyyntiin niin parhainna talvina on tullut pelkästään 6 yli kahdentoista kilon krokotiiliä ylös ja siihen kun lisää kesä ajan pyyntiä päälle niin alkaa saldo olla kehujen väärti?Haasteellinen hauen pyynti johtuu siitä että hauki tykkää jostain syystä ”vaeltaa” tällä järvellä tavanomaista enemmän. Miekin oon kalapäivä kirjaani kellottanut jo aika monta ”polkua” missä milloinkin iso hauki on ja tuloksena onkin ollut komeita vonkaleita myöskin kavereille!

Tälle tutustumisen arvoiselle järvelle pääsee Kuhmon Jämäksestä, Paloniemestä, Hietaperästä ja Tervasalmesta. Kaikkialla näissä on hyvät rampin vetouistelijalle. Niin ja pitää vielä muistaa mainostaa Tervasalmen vieressä olevasta Nurmesjärvestä joka on myös tunnettu isoista kaloista. Viime keväänä pikainen visiitti toi karvan auki viiden kilon kuhan…

Sami ”Sinttivintturi” Tervo, Sotkamo

Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista!

Ontojärvi länsiosa

 

Ontojärvi pohjoisosa

 

Ontojärvi itäosa

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni