Sinttivintturin ottialue-ohjeet Sapsojärven uistelijoille

Sinttivintturin ottialue-ohjeet Sapsojärven uistelijoille

Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista.

 

Sapsojärvet sijaitsee Sotkamon kirkonkylän maisemissa ja vesille pääsee kylän satamasta jossa on sopivan loiva betoninen veneluiska. Sapsojärvet on maisemaltaan todella kauniita kun horisontissa näkyy maan kuullut Vuokatin vaara ja hiukan uimaranta. Kalakannaltaan järvet on hyvin kalaisia mutta osaa välillä olla hyvin oikukas. Parhaiden järvet antaa kalaa alkukesästä kun kutuaika on ohitse ja näin ollen kala on vielä rannan tuntumassa isojen lahtien suulla kuten haapalanlahdessa tai sapsoperässä. Vesien lämmetessä kalat hakeutuu keskemmälle järven syvänteiseen ja sieltä onkin jo vaikeampaa löytää kalaa mutta oikeanlaisella tekniikalla kalasaaliit voi olla ja onkin hyvät. Iso Sapsojärvi on ollut iät kaiket hyvä talviverkko järvi isojen haukien suhteen. Joka talvi paikallislehdessä on maininta yli kymppikiloisesta hauesta kuten nytkin (2013) lehdessä komeili 15 kilon krokotiili…

 

Pieni Sapsojärvi on kylän paras kuhajärvi alkukaudesta. Touko-kesäkuun puoliväliin väliin asti Sapsoperässä on melkoinen kuhina kalastajista kun kuha pakkautuu sinne kutema puuhiin ja syömään norssia sapsokosken pauhuista. Jos Sotkamoon mielit uistelemaan niin suosittelen tänne alkukaudesta!

Uistelutekniikoista sen verran että alkukaudesta näillä järvillä toimii rusehtavat ja sinisävyiset uistimet kooltaan 10-15cm. Uintisyvyyttä uistimille n.1,5-3 metriä mutta vesien lämmetessä värit kääntyy hieman vihreä sävyisiin ja syvyyttä uistin tarvitsee 5-7 metriä jopa enemmän riippuen päivästä. Lämpimään aikaan kala painuu Sapson syvänteisiin mutta illasta nousee taas ylemmäs..

Sami Tervo, Sotkamo

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni