HIISIJOKI
Hiekkarannoistaan kuuluisasta Hiisijärvestä alkaa Hiisijoki. Kolmentoista kilometrin metsätaipaleen jälkeen joki laskee Iso-Pyhäntä järveen. Joen varrelta löytyy suuria korkeuseroja ja komeita jyrkkiä harjurantoja esimerkiksi Laahtaskoskelta sekä niskalla oleva Pahkakoskelta. Pahkakosken kuru on muodostunut, kun Hiisijärven vedet ovat 1700 –luvulla puolivahingossa karanneet järven kuivattajilta. Hiisijärven vedenpinta on kerralla laskenut 14 metriä ja järven pinta-ala on pienentynyt kymmenesosaan alkuperäisestä. Hiisijärven rantadyynit ovat käymisen arvoinen nähtävyys ja paikka sopii hyvin esimerkiksi perheen kesäretkikohteeksi. Toinen mukava retkietappi löytyy jokivarresta Laahtaskosken laavulta. Laavu on kauniissa paikassa kosken ylittävän kevyen sillan kupeella syvän harjulaakson pojalla. Keskimäärin reilun 5 metriä leveä pikkujoki kiemurtelee lähes koko matkan männikköisillä harjualueilla. Joki on paikoin kaivanut harjuihin jyrkkiä rantoja ja varsinkin mutkiin on muodostunut näyttäviä hiekkatörmiä sekä kaloille syvempiä suojapaikkoja. Maasto on helposti kuljettavaa kuivaa männikköä. Kaloja kannattaakin etsiä laajemmalti ja liikkua varovasti sillä rauhallisella pikkujoella kalat ovat usein hyvin arkoja. Kalapaikat eivät aina ole matalissa koskissa vaan niiden lähialueella. Hiisijoen koskia luettuna ylhäältä alavirtaan: Pahkakoski, Kuikkakorva, Tervasahi, Möttöskoski, Lyhytniva, Pitkäniva, Laahtaskoski ja Kovakoski.
TERVAJOKI
Iso-Pyhäntä järven alapuolella ennen Emäjokea Hiisijoelta tuleviin vesiin yhtyy pohjoisesta laskeva Tervajoki. Yli 15 kilometriä pitkä Tervajoki alkaa Tervajärvestä ja virtaa koko matkan metsäalueella. Keskimäärin reilun 5 metriä leveä pikkujoen vesi on nimensä mukaisesti hieman humuksen värjäämää. Hiisijoen hiekkakankaista poiketen Tervajoki virtaa vaihtelevassa louhikkoisessa metsämaastossa koskien ja suvantojen ketjuna. Koskikaloista tavallisinta saalista ovat harjukset. Mukavan kokoiset purje-evät viihtyvät rauhallisissa virroissa ja virtaavissa suvannoissa.
Kalasto ja hoito
Pikkujoissa on luontaisesti lisääntyvä harjus ja taimenkanta. Osakaskunta istuttaa Hiisijokeen satunnaisesti pyyntikokoisia lohikaloja ja satunnaisesti taimenen poikasia. Keskikesällä pikkujokien lohikalat osaavat olla ylen arkoja, mutta koskien välisistä suvannoista kannattaa tavoitella haukia ja ahvenia.
HIISIJOEN KALASTUSKOHDETIEDOT
- Hiisijoen pituus 13 km
- putouskorkeus 15,6 m