Hossa

Kesä

Talvi

Järvi

Onki

Perho

Pilkki

Viehe

Ahven

Harjus

Hauki

Kirjolohi

Taimen

Suomussalmen kunnan koillisosassa sijaitseva Hossan kansallispuisto on mäntykankaiden verhoamaa harjumaisemaa, jonka välissä kiertelee järvien, jokien ja purojen reittivesiä. Lisäksi alueella on lukematon määrä yksittäisiä kristallinkirkkaita suppalampia. Hossan vedet sijoittuvat pienelle alueelle, jossa voi kalastaa järvillä ja lammilla. Koskikalastajan kannattaa suunnata Hossanjoelle tai alueen muille virtavesille.

Alueella on luontaisesti vahvat ahven- ja siikakannat, minkä lisäksi useisiin järviin ja lampiin tehdään lohikalojen poikasistutuksia. Hyvien ravinto-olosuhteiden myötä istukkaat menestyvät hyvin ja kasvavat kookkaiksi. Hossanjoen saalisvarmuutta parannetaan mm. pyyntikokoisen taimenen istutuksilla. Hossan kalastusmahdollisuuksia täydentää luontokeskuksen lähellä sijaitsevat kirjolohi-istutuksin hoidetut lammet. Kalastajia ja retkeilijöitä palvelevat retkeilyrakenteet kuten nuotiopaikat, laavut, merkityt retkeilyreitit sekä autiotuvat. Hossan matkailijaa palvelee erittäin monipuolinen mökkitarjonta sekä luontokeskus, josta saa neuvontaa ja opastusta sekä ravintolapalveluita.

Iso-Valkeisenen ja Umpi-Valkeinen ovat kookkaita kirkasvetisiä harjulampia. Tavoitelluimmat kalat ovat taimen ja ahven, jotka kasvavat yllättävän isoiksi. Kalojen huimaa kasvua selittää vesissä esiintyvä kymmenpiikki ja järvikatka sekä Iso-Valkeisessa myös muikkku, jotka kaikki ovat ihanteellisiä ravintokohteita petokaloille. Tämä kannattaa muistaa vieheitä valittaessa. Jättimäiset siiat ovat Umpi-Valkeisen luontaista kalastoa ja lisäksi vesiin istutetaan harjuksen poikasia. Vuokraveneitä on tarjolla.

Pitkä-Hoilua/Kokalmus ja Öllöri ovat alueen suurimpia reittien ulkopuolisia järviä ja niitä hoidetaan vetovoimaisiksi kestävän kalastuksen vapakalastuskohteiksi. Hankkeen etenemistä ja vuokraveneitä voi tiedustella luontokeskukselta.

Perangan reitiltä ja Someron reiteiltä ennakkoluulottomalle kalastelijalle löytyy kymmeniä kauniita ja rauhallisia järviä ja lampia. Esimerkiksi kookaat ahvenet ovat makupaloja, joita kannattaa etsiä näiltä vesiltä. Hyvät ahvenpaikat kun eivät rajoitu ainoastaan eniten kalastettuihin vesiin. Retkeilyalueen karttaa tarkastelemalla voit löytää itsellesi hienon ahvenlammen. Näiden kalavesien kyrmyniskoja verottaa harvalukuisten kalastajien joukko, joten monesti lammilla saa kalastaa aivan omassa rauhassa.

Hossanjoen kosket on kalataloudellisesti kunnostettu 1990 -luvulla. Lupa-alueen 5 kilometrin pituisella matkalla on noin kymmenkunta erilaista koskea, joita kansoittavat luontaisesti vahvat harjuskannat. Lisäksi alueelle istutetaan pyyntikokoista taimenta. Ajoittain on myös mahdollisuus todellisiin kehukaloihin kun Kiantajärvestä nousee järvitaimenia Hossanjoen yläosiin. Erityisesti alkukesästä viehettä kovasti tukistava tärppi voi tuoda terveisiä Kiannan kirkaskylkiseltä taimenelta. Hossan muut jokikalastuskohteet kuten Perangan- ja Somerjoen reitit sekä Iikoski tarjoavat myös koskikalastusmahdollisuuksia. Näissä esiintyy harjusta, mutta paikoin on mahdollisuudet myös taimeneen.

Huosiuslampi ja Keihäslampi ovat helposti saavutettavia ja suosittuja kirjolohikohteita aivan luontokeskuksen lähellä. Kalastus tapahtuu rannalta heittäen ja talvella pilkkimällä. Lampien ympärillä on useita tulipaikkoja sekä Huosiuslammen laavu. Huosiuslampi soveltuu myös liikuntarajoitteisille.

Luvat

LUPIEN MYYNTI:
Eraluvat.fi / Hossa

Säännöt

Eraluvat.fi / Hossa

Ritva viihtyy Hossassa

Hossa

Lue tarina!
Kalalla Kainuussa

Ritva Hakkarainen uisteli Hossanjärvestä 1,6 kg ahvenen. Sillä heltisi Urheilukalastus-lehden suurkalakilpailun voitto. Letun paistamista Hossanjoen Alakoskella.   Keravalainen Ritva Hakkarainen kertoo, että kalastus erityisesti Hossassa kuuluu vuoden huippuhetkiin. Suomussalmen Hossassa…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni