Kynäkosket

Ekokalastusalue taimenen perhokalastajille

Kesä

Joki

Perho

Harjus

Taimen

 

Luvanjoen vesistö laskee idästä Emäjokeen. Yli 50 kilometriä pitkä reitti alkaa Venäjän rajan tuntumasta ja kulkee muun muassa Mikitänjärven, Luvanjärven, Nuottijärven ja Salmijärven sekä useiden Jokien ja koskien kautta. Tunnetuin koski on jyrkkä ja kaunis Luvankoski. Samankaltaisia koskia ovat Kynäkosket ja Nuottikoski. Mikitänjoelta löytyy myös koskikalastajia kiinnostavia pieniä metsäjokia. Nuottikoski on Salmen osakaskunnan vesiä, Kynäkosket on ekokalastusalue ja Luvankoskesta ylöspäin ovat Moisio-Luvan osakaskunnan lupa-alueet.

Hans Myller ja Kynäkosken taimen

 

KYNÄKOSKET

EKOKALASTUSALUE
Kynäkosket on tunnettu kainuulainen luonnonkalaston elvytyskohde. Kalastus on sallittu vain väkäsettömillä perh oilla ja ekokalastussäännöillä.

Niemelänjärven alapuolella sijaitsevat noin puoli kilometriä pitkät Kynäkosket. Hyrynsalmi – Kuhmo tieltä (tie-904) noin 12 km Hyrynsalmelta on opasteet Laitalantielle ja edelleen parkkipaikalle. Parkkipaikalta on noin 300 metrin patikkapolku laavulle. Kynäkosket ovat reilun puolen kilometrin koskialue kahden järven välillä. Kosket virtaavat omassa rauhassaan metsän keskellä. Yläosassa saari jakaa joen kahteen etäällä toisistaan kuohuvaan koskeen, joista pohjoisen puoleinen uoma on runsasvetisempi. Molemmat kosket laskevat noin sata metriä pitkään välisuvantoon. Suvannon jälkeen alkaa kivinen ja voimakkaasti kuohuva yhtenäinen Ala-Kynäkoski, joka kaartaen laskee Koirajärveen. Alakosken töyräällä on kalastajille laavu. Kynäkoskien tavoitelluimpia saaliita ovat vesistössä kehukalojen mittaan kasvaneet taimenet. Kynäkosket sijaitsevat Luvan pääreitin puolivälissä ja ovat näin keskeisellä taimenten vaellusreitillä.

Veksa kävi Kynällä kuvaamassa aineistoa videoblogiinsa Kainuun Taikaa. Hänen tavoitteensa rasvaeväisestä taimenesta toteutui.

 

VIDEOLINKKI

 

Kalasto ja hoito

Kalastonhoito perustuu kalastusjärjestelyihin. Kynäkoskille muodostettiin luonnon koskikalaston elvytykseen tähtäävä ekokoskialue jo 1990-luvun lopulla. Koskikalastoa suojelevien kalastussääntöjen sekä perhokalastajien vastuullisuuden ansiosta Kynäkoskista on vakiintunut kookkaista taimenista tunnettu erikoiskohde. Kynäkoskilla moni perhokalastaja on päässyt väsyttämään elämänsä kookkainta villiä taimenta. Tavoitteena on, että koskien taimenet ja harjukset saavat lisääntyä ja vahvistaa koko reitin vaelluskalakantaa. Samalla ekokalastusalue vahvistaa koko reitin luonnonmukaista vaelluskalakantaa.

Kynäkoskilla kalastetaan lohikalojen osalta pyydä ja päästä -perhokalastuksen säännöillä. Perhokalastuksessa edellytetään väkäsetöntä koukkua. Kokonaan saaliitta Kynäkoskilta ei tarvitse kotiin lähteä, sillä koskissa ja erityisesti välisuvannossa asustaa isokokoista haukea ja ahventa. Haukia ja muita kaloja tulee kohdella asiallisesti, eikä niitä tule tappaa muuhun kuin ruokakalakäyttöön. Kynäkoskilla koukkuun voi tarttua muitakin kuin vain ”ekokaloja”, sillä Luvan reitin suosittuihin koskikalastuspaikkoihin istutetaan jatkuvasti pyyntikokoisia lohikaloja. Satunnaisesti tavattavan kirjolohen saa ottaa saaliiksi.

 

Luvat

Koskelle myydään kiintiöidysti 4 henkilökalastuslupaa/vrk tai yksi seuruelupa/vrk.

HENKILÖKALASTUSLUPA:
40 €/vrk (kiintiö 4 erillistä henkilöä/vrk).

SEURUELUPA:
100 €/vrk (koko koski on seurueen yksityiskäytössä/henkilömäärää ei ole rajattu) Koskille ei myydä yhtä aikaa henkilökalastuslupia ja seuruelupia.

LUPIEN MYYNTI:
www.kalakortti.com em. on suora linkki varaustaulukkoon/luvan ostoon!

( Kalakortti.com / Catch and Release -luvat)    tai puhelimitse Vesa Karppinen 044-3473159

 

Säännöt

1. Kynäkoskilla kaikki taimenet ja harjukset tulee vapauttaa! Kalojen vapauttamisella pyritään luonnonmukaisen lisääntymisen vahvistamiseen!

2. Kalastus on sallittua vain väkäsettömällä, yksikoukkuisella perholla. Perhokoukun on oltava väkäsetön tai väkänen on painettava umpeen. Perhojen lukumäärä on rajoitettu kahteen.

Kausi

Kesäkaudella (1.5. – 31.8.) kalastusvuorokausi alkaa ja päättyy klo 12. Talvikaudella (1.9. – 30.4.) kalastusvuorokausi alkaa ja päättyy klo 24. Kahlaaminen sorapohjilla ja yli polven syvyyteen kivipohjilla on kielletty 1.9. – 30.5.

Lisätietoja ja kalastuslupia myös puhelimitse: Vesa Karppinen 044-3473159

 

PÄIVITETTY 2024

Majoitus Kynäkoskella

Kynäkosket

Lue tarina!

METSÄMÖKIN / NIKKARIKOSKEN TUKIKOHTA Kynäkoskien alueeseen kuuluu perhokalastajien tarpeisiin vanhasta pientilasta kunnostettu Metsämökin tukikohta. Metsämökillä viipyy vanhan kainuulaisen pientilan rauhaisassa tunnelmassa. Tila on valtion metsämaiden ympäröimä ja lähimpään naapuriin on…

Kesäpäivä Kynäkoskilla

Kynäkosket

Lue tarina!

Kiva pikku koskialue, jossa mahdollisuus hyviin taimeniin ja isoihin haukiin. Jos haluaa todellakin rauhassa kalastella ”omaa koskea” on tämä hyvä edullinen vaihtoehto siihen. Kokemukset perustuvat hyvin paljon alakosken taimenen kalastukseen,…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni