Luvankoski

Kaunis luontokohde ja tunnettu taimenkoski

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Luvanjoen vesistö laskee idästä Emäjokeen aivan Hyrynsalmen taajaman kohdalta. Yli 50 kilometriä pitkä reitti alkaa Venäjän rajan tuntumasta ja kulkee muun muassa Mikitänjärven, Luvanjärven, Nuottijärven ja Salmijärven sekä useiden jokien ja koskien kautta. Tunnetuin koski on jyrkkä ja kaunis Luvankoski, joka kuohuaa reitin puolivälistä. Toinen samankaltainen koski on alajuoksun Nuottikoski. Vesistöstä löytyy myös koskikalastajia kiinnostavia pieniä metsäjokia, joista suosituimmat kalakosket ovat Luvanjärveen laskevassa Mikitänjoessa. Alajuoksulla Nuottikoskella on Salmen osakaskunnan vesiä, puolivälissä on Kynäkoskien ekokalastusalue ja Luvankoskesta ylöspäin vedet kuuluvat Moisio-Luvan osakaskunnan lupa-alueeseen.

 

Luvankoski

Luvankoskelle vievälle tielle on opasteet Hyrynsalmi – Kuhmo tieltä (tie-904) noin 18 kilometriä Hyrynsalmelta. Opasteet ohjaavat 2 km matkan pikkutietä kalastajien pysäköintialueelle ja kalastuslupa-automaatille. Metsän keskellä virtaavalle koskelle vie polku ja niskalta pääsee kävelysiltaa vastarannalla. Vastarannalla on kalastajille kaksikin huollettua laavua ja rannalla kiertelee luontopolku. Polun varrella kerrotaan kasvistosta, eläimistöstä ja koskimiljöön historiasta. Kaunis koski, vanha mylly, sepän torppa ja laavut muodostavat kokonaisuuden, joka sopii mainiosti perheen luontoretken kohteeksi.

Luvankoski on jyrkkä, louhikkoinen ja voimakasvirtainen koski. Profiililtaan se on taimenkoski, jossa on kahden järven välillä pudotusta noin 8 metriä. Niskalta lähdettäessä alussa on kuohuvaa kivistä koskea ja sen jälkeen seuraa useita peräkkäisiä syviä pooleja. Niiden jälkeen koski jakaantuu välisuvantoon sekä myllylle putoavaan jyrkkään pääuomaan. Myllyn kohdalla on pieni putous ja sen jälkeen jo kolmeen eri uomaan jakaantunut joki taas yhtyy. Kosken alajuoksu jatkuu aiempaa rauhallisempana, mutta hyvin kivisenä koskena aina Niemelänjärveen saakka. Louhikkoisessa koskessa on syviä kuoppia joissa taimenet viihtyvät. Uistimillä onnistuu useimmiten runsaan veden aikaan mutta isoimmat poolit toimivat läpi kauden. Perhoilla kannattaa kokeilla kovienkin kuohujen väliin jääviä kiventaustoja.

 

 

Kalasto ja hoito

Luvankosken tavoitelluin saalis on reitin järvitaimen. Kosken potentiaalista kertovat suurkalarekisteriin tilastoidut 7,7 kg ja 8,9 kg järvitaimenet. Noin kilon painoinen taimen on Luvankoskella yleinen saalis läpi kalastukauden. Kaikki taimenet eivät toki ole järvitaimenia, vaan saalisvarmuuden parantamiseksi osakaskunta hoitaa vesiään säännöllisillä pyyntikokoisten taimenten joki-istutuksilla. Taimenien lisäksi koskissa asuu hyväkasvuisia harjuksia sekä ajoittain järviltä vaeltavia siikoja. Myös taimenen ja harjuksen poikasistutuksia tehdään vesistöön säännöllisesti.

 

  • Pituus: 550 m
  • Putous: 7,8 m
  • Keskivirtaama: 6,9 m³/s
  • Palvelut: 2 kpl laavuja ja wc:t. Luontopolku ja kalastuslupa-automaatti.

Luvat

Luvankosken ja Mikitänjoen kalastusluvat: 15 €/vrk, alle 16 v. 5 €/vrk, 120 €/kausi. Lupa kattaa Luvankosken, Mikitänjoen sekä Kokkojoen rauhoitusalueita lukuun ottamatta.

LUPIEN MYYNTI:
Lupa-automaatti Luvankosken pysäköintialueella (toimii manuaalisesti tasarahalla). Mobiilikalastuslupa: Soita puh. 06060-561 441 (lupa tulee tekstiviestinä matkapuhelimeesi ja veloitetaan puhelinlaskussasi), kalastusluvan hintaan lisätään mobiilipalvelumaksu (n. 16%)

Säännöt

UUDET ALAMITAT:
Taimenen alamitta 60 cm. Rasvaeväleikatun istutustaimenen alamitta 45 cm. Harjuksen alamitta 35 cm.

SAALISKIINTIÖT:
Saaliskiintiö 1 lohikala/vrk.

Kausi

KALASTUSKAUSI:
Kausi alkaa toukokuun viimeisenä perjantaina klo 18 ja päättyy 31.8. klo 24. Vain Mikitänjoen Siltakoskella 1.1.-31.8. ja 16.11.-31.12.

 

Päivitetty 1.5.2019

Luvankoskessa kiehtoo monimuotoisuus

Luvankoski

Lue tarina!

Luvankoski on hieno koski. Niska vetää joskus isojakin kaloja puoleensa, koskessa on hienoja portaita ja pooleja, kovaa virtaa johon kala piiloutuu lämpimän veden aikaan. Kalan voi yhyttää melkein mistä päin…

Kolme koskea kerralla

Luvankoski

Lue tarina!

Jo muutamana vuonna olemme kalaporukalla korkanneet kesäkalastuskauden Hyrynsalmella. Toukokuun lopuilla kolme omanlaistaan koskikohdetta aloittaa kalastuskauden vuoronperään. Yhden viikonlopun aikana huuhtelemme talvenpölyt siimoista Luvankoskella, Lietejoella ja Nuottikoskella. Luvankoski – taimenen jallitusta…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni