Ontojoki

Lohikalojen istutuksilla hoidettu iso virta

Kesä

Talvi

Joki

Perho

Viehe

Ahven

Harjus

Hauki

Kirjolohi

Kuha

Taimen

Ontojokea pitkin virtaavat Kuhmon laajan vesistöt Sotkamon järviin. Joessa olivat aikoinaan komeat kosket, jotka nyt pyörittävät Katerman ja Kallioisen voimalaitoksia. Kahden voimalaitoksen välillä on lähes kymmenen kilometrin runsasvirtainen jokialue. Asutus on keskittynyt hieman sivummalle Ontojoen kylälle ja Ontojoki virtaa koko matkallaan metsän keskellä.

 

Ontojoki on mielenkiintoinen kookas kalavirta. Varsinaista koskea ei ole, vaan joki on leveää uistelu- ja vapakalastusvirtaa. Kalastuskohteena sitä voi verrata Kajaaninjokeen tai Tammerkoskeen, mutta asumattomat rannat luovat joelle erämaisen tunnelman. Yläosan kapeikoissa vesi virtaa voimakkaasti. Puoliväliin tultaessa joki laajenee ja virtaus tasaantuu kohti Kallioisen voimalaitosta.

Rannalta kalastajan mielipaikat ovat Katerman alapuolella. Kypäräisenniemen kohdalla on koskimaista virtaa ja yläosassa on vanhoja koskenpohjan kareja kaloille asentopaikoiksi. Myös Karppasenlampeen pystyy etelärannalta kahlaamaan ja perhokalastaja tavoittaa onnistuessaan siikoja ja harjuksia.
Ontojokea voi erityisesti suositella uisteluun ja vapakalastukseen veneestä. Veneen saa laskettua vesille Kallioisen voimalaitoksen läheiseltä valetulta laskuluiskalta tai Katerman voimalaitoksen alapuolelta.

Ontojoen viehelupa-alue kattaa Katerman ja Kallioisen voimalaitosten välisen jokiosuuden. Katerman voimalaitoksen yläkanavassa on kalastus kielletty. Vieheluvalla sallittuja kalastusmuotoja ovat heitto- ja vetouistelu sekä perhokalastus.

 

Kalasto ja hoito

Ontojoki on isojen järvien välinen joki, jossa on kaloilla runsaasti ruokaa. Voimakkaan virran mukana Ontojärvestä jokeen valuu muikkuja, norsseja sekä hyönteis- ja pieneliöstöä. Ja koska Ontojoen vesi on laadukasta, on kaloilla hyvät kasvuolosuhteet. Samaa reittiä joen ruoka-apajille laskeutuu Kuhmon vesistöistä petokaloja, jotka jäävät pysyvästi voimalaitosten väliselle alueelle. Virroissa saalistaakin taimenia, kuhia, haukia ja ahvenia sekä mukava harjuskanta.

Lisäksi Sotkamon kalatalousalue hoitaa jokea säännöllisillä pyyntikokoisten lohikalojen istutuksilla. Istutusten tuloksena Ontojoen virta-alueen yleisin saalis on reilun kokoinen kirjolohi. Kun kalat kesäiltoina pintautuvat syömään, näkee, että virrassa on paljon pyydettävää.

Luvat

10 €/vrk, 20 €/viikko ja 50 €/kalenterivuosi.

LUPIEN MYYNTI:
Mobiililupa vuorokaudeksi: Soita 0600 9 4576 (lupa tulee tekstiviestinä matkapuhelimeesi ja veloitetaan matkapuhelinlaskussasi, hinta 10,10 €+mpm) tai lähetä tekstiviesti LUPA K1129 numeroon 173175 (hinta 10 € + sms 0,16 €, HUOM. tekstiviestilupa vaatii älypuhelimen ja nettiyhteyden)

 

Myyntipisteet: Intersport Piipponen Sotkamo, Pääkkönen & Piirainen Kuhmo ja www.kalakortti.com.

Säännöt

Luvalla saa ottaa korkeintaan 2 kirjolohta tai taimenta/vrk. Vaparajoitus 2 kpl/kalastaja. Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse vanhempiensa seurassa kalastaessaan lupaa.

Kausi

Kalastuskausi on koko vuosi.

 

PÄIVITETTY   5/2024

Ontojoen muisteluja

Ontojoki

Lue tarina!

Ote saalispäiväkirjasta heinäkuun loppupuolelta 1998. Vasemmassa alakulmassa on väriläiskä vesiperhospupasta, jonka kuvan piirsin sivulle. Alempana on jonkun kaksisiipistoukan kuva. Näitä taimenet söivät iltayöstä, kun haavin virrasta ravintonäytteen.   Olen syntynyt…

Ontojoen apajilla

Ontojoki

Lue tarina!

Yhtenä elokuun päivänä rupesi tekemään mieli lohikukkoa ja niinpä sitten ostettiin Sotkamosta valmista kukkotaikinaa pienellä riskillä. Kalalle suunnattiin noin kilometri Katerman voimalan alapuolelle. Hyväksi koettu luottovaappu ei pettänyt nytkään. Ensimmäinen kala…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni