Puutiokoski ja Kärryskoski

Rauhallisia taimenkoskia

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Keskijoessa Puolangalla sijaitsevat Puutiokoski ja Kärryskoski ovat Kiiminkijoen yläpuolisten vesien suosituimpia koskikalastuspaikkoja. Nämä Puutiojärven ja Kivarinjärven välillä siaitsevat kosket eivät kuulu Kiiminkijoen yhteisviehelupa-alueeseen. Vesistön latvat alkavat Puolangan vaaroilta Heinijokena jossa sijaitsee Suomen korkein luonnonvarainen vesiputous Hepoköngäs.

 

PUUTIOKOSKI

Puutiokoskelle on Puolangan keskustasta vain neljän kilometrin matka ja Vaalantiellä ennen maantiesiltaa on kalapaikkaopaste. Sillan kupeesta löytyy hyvin tilaa kalastajien autoille. Puutionkosken yläosassa on rauhallista virtaa, mutta puolivälistä alkaen on ärhäkkää koskea. Joki on kivetty niin, että kovimpaan koskeen jää kaloille syviä kuoppia. Reilun puolen kilometrin mittaisen kosken yläpäässä on vanhan uittopadon silta, joten kosken molemmilla rannoilla on kätevä liikkua ja kalastaa. Maantiesillan alapuolella ja uittopadon luona on talot. Nämäkin kohdan tavoittaa hyvin vastarannalta kalastaen. Kosken puolivälissä on kalastajille asiallinen kota. Metsän keskellä kuohuva koski on noin 10 metriä leveä ja kalastusvälineiksi riittää kevyt virveli tai perho-onki. Keskijoen koskille varustautuessaan kannattaa kuitenkin huomioida Kiiminkijokea nousevien kookkaiden vaellustaimenien mahdollisuus.

 

KÄRRYSKOSKI

Kärryskoski sijaitsee Keskijoen alajuoksulla ennen Kivarinjärveä. Myös Kärryskoskelle löytää helposti, sillä koski kuohuaa Utajärven tien alitse noin neljän kilometrin päässä Puolangan keskustasta. Puutionkoskesta poiketen Kärryskoski sijaitsee keskellä maalaismaisemaa Kivarinjärven kylällä. Kalastajan kannattaa huomioida kosken rantoja kolutessaan muutamat mökki- ja saunarannat. Jyrkässä uomassa virtaava noin 10 metriä leveä koski on monin paikoin vuolas ja syvä. Reilun puolen kilometrin koskessa on hyviä asentopaikkoja sekä kookkaille vaelluskaloille ja paikallisille harjuksille.

 

KALASTO JA HOITO

Kookkaat järvitaimenet sekä erityisesti meritaimenet ovat Puutionkosken ja Kärryskosken houkuttelevinta saalista. Runsasvetisenä kesänä merelliset vaelluskalat nousevat innokkaasti aina Puolangan koskille asti. Keskijoen koskista saadaan saaliiksi 3 – 4 kilon meritaimenia. Myös meriloheen on alueella mahdollisuus. Yleisin saaliskala koskista on harjus. Harjus viihtyy jokialueella ja kasvaa mukavasti. Myös paikallisia jokitaimenia saadaan saaliiksi. Kiiminkijoki on vapaana virtaava vaelluskalajoki ja kalatalousalue istuttaa meritaimenen, lohen ja harjuksen poikasien koko vesistöön ja myös Keskijokeen. Kalastajan tulee vapauttaa kaikki alamittaiset kalat kasvamaan ja välttää poikasten koukuttamista.

Luvat

10 €/ 3 vrk ja 30 € kausi. Alle 12-v. luvat puoleen hintaan. Viehelupa kattaa em. Keskijoen lisäksi Puolangan osakaskunnan vedet mm. Puolankajärven, Kivarinjärven, Vihajärven. (Ei Kiiminkijokea)

LUPIEN MYYNTI:


Aution Rauta
  (Puolangan keskustassa)

Kalakortti.com (nettilupa)

Säännöt

SAALISKIINTIÖ:
2 taimenta ja 3 harjusta/vrk. Siimassa vain yksi uistin tai perho.

Kausi

Koko vuosi. Taimenen rauhoitus 1.9.-31.11. Harjuksen rauhoitus 1.4.-31.5. Lisätietoja: Pentti Hamunen, Puolangan kalaveden osakaskunta, puh. 0400 291 014.

 

Päivitetty 3-2022

Sidontaohje Puutiokosken perhoon

Puutiokoski ja Kärryskoski

Lue tarina!

Koukku: 8 pitkävartinen Pyrstö: musta jakki Perä: Magenta SLF dubbing Runko: Fierry Claret SLF dubbing Kierre: ohut kulta Häkilä: punainen kukko Siipi alhaalta ylös: punainen mountain goat, musta jakki, vihreä…

Olen kalastellut Puutiokoskella

Puutiokoski ja Kärryskoski

Lue tarina!

Olen kalastellut Puutiokoskella 90-luvun puolesta välistä ja viimeiset 5 vuotta varsin säännöllisesti. Parasta Puutiolla on luonnonrauha, vaikka Puolangan kylälle ei ole matkaa kuin 4 km. Vesi on suhteellisen kirkasta –…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni