Suolijoki

Koskialueita Puolangan rauhaisalla peräkylällä

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Suolijärven kylään on opasteet sekä Puolanka – Taivalkoski tieltä (tie-800) noin 30 km Puolangalta pohjoiseen ja Siivikko – Näljänkä tieltä (tie-8390). Kaunis ja elävä kylä, jonka talot ovat useimmiten Suolijoen varsilla, sijaitsee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla. Komea Siikavaara ja muut luonnonsuojelualueen vaarat erottavat maakuntia toisistaan jättäen rauhallisen ja luonnonkauniin alueen syrjään valtaväyliltä.

 

Suolijärven kosket kuuluvat Suolijärven osakaskunnan lupa-alueeseen. Alue ei kuulu Korvua-Näljänkäjoen yhteislupa-alueeseen. Alueen ylimmäinen koski on Kattilakoski, joka sijaitsee erillään Näljänkäjoen alaosassa. Kattilakoskelle menevä tie kulkee alussa laajan pellon poikki, jonka jälkeen tulee pysäköintialue. Polkutie johdattaa patikoijat koskelle. Mutkikkaan kosken puolivälissä olevassa niemessä on kalastajille laavu.

Suolikoski alkaa Suolijärvestä ja virtaa Tenämäjärveen. Kosken alapäähän muodostuu suuri saari ja osa virtauksesta kulkee taas vanhaa mutkikasta koskiuomaa ja osa suorempaa uomaa. Myös toinen kanavamainen koski on kunnostettu kiveämällä ja kalapaikkoja löytyy pitkin molempia koskia. Saareen pääsee vain kahlaamalla. Suolikoski on kylän kohdalla, mutta rannat ovat vapaasti kalastettavissa, kunhan huomioi muutamat sillan tuntumassa olevat talot.

Tenämänkoski ja Räpättäjä muodostavat koskijakson, joka kuohuvaa Tenämänjärven jälkeen. Se on Suolijoen suosituin koskikalastusalue. Sillan korvassa on laaja pysäköintialue ja laavu. Sillalta alkaen on koko matkaltaan vaihtelevaa, mutkaista koskea ja nivaa, joissa on kalapaikkoja pitkin matkaa. Tenämänkoski on kätevästi tien tuntumassa ja metsäisellä etelärannalla on mukava kalastella. Räpättäjän laavu on etelärannalla koskien puolivälistä. Koskien jälkeen on virtaisa suvanto ja parinsadan metrin päässä joki jatkuu Kypäränkoskena. Suolijoen keskiosa on muutamaa pikkunivaa lukuun ottamatta suvantoa.

Majovanjärven jälkeen on Haarakosken alue, joka on eteläpuoleltaan rannalla olevan talon yksityistä vesialuetta, eikä kuulu lupa-alueeseen. Kosken yläosassa on on nivamaista Majovakoskea ja sitten syvä virtaava suvanto, jonka jälkeen alkaa varsinainen Haarakoski.

Alimmaisena Suolijoen alueen koskista on Vääräkoski, joka on jo Korpijoessa pohjoisesta laskevan Korvuanjoen suusta alavirtaan. Eteläranta on kosken kohdalla metsää ja se on samalla kalastusluvalla kalastettavissa. Suolijoki on noin 20 metriä leveä ja runsaan veden aikaa kaikkia kalapaikkoja ei tavoita yhdeltä rannalta. Kosket ovat louhikkoisia ja paikoin vaikeita kahlata.

 

KALASTO JA HOITO

Suolijoen kosket ja virrat kasvattavat mukavasti harjuksia. Joskus Suolijoen ennätys harrit ovat voittaneet maakunnallisia kalastuskilpailujakin. Noin kilon painoiset taimenet ovat myös yleisiä saaliskaloja varsinkin Suolijärven lähimmillä koskilla. Luonnon taimenet ovat harjuksia harvinaisempia saaliita. Suolijoen koskia on kunnostettu uittoperkausten jäljiltä 2000 –luvun vaihteessa. Kunnostusten tavoitteena on luonnonkalaston elvytys. Suolijoen Haarakoskella oli noin kymmenen vuoden mittainen Ekokoski aikakausi. Hanke osoitti, että kalastuksen säätelyllä saadaan harjusten määrää ja yksilökokoa lisättyä huomattavasti alueen joissa.

Luvat

Pääosa Suolijokea kuuluu vuodesta 2023 alkaen yli 100 km mittaiseen Korvua- Näljänkäjoen yhteislupa-alueeseen. Tarkemmat tiedot Korvuan-, Naamanka, Näljänkä-, Lyly-, Korpi-, ja Suolijokien lupa-alueista ja säännöistä löytyvät Metsällituksen kartoista.

 

LUPIEN MYYNTI:

Metsähallituksen kohteen tiedot löytyvät eräluvat.fi linkistä:

eräluvat.fi / Korvua-Näljänkäjoen lupatiedot

LUPIEN MYYNTI:eräluvat.fi / Korvua-Näljänkäjoen lupatiedot

LUPIEN MYYNTI SUOLIJÄRVEN KYLÄLLÄ:

Leena Kinnunen puh. 040-5267109 (Tuulentuvan vieressä)

Salli Kurtti, Mikko Kanniainen

Säännöt

SAALISKIINTIÖ:
1 taimen /vrk ja 3 harjusta/vrk

1.6. – 10.9. (Taimen rauhoitettu 1.9.-31.11.)

 

Päivitetty 2023

 

Kausi

 

MAJOITUS:
Tuulentupa, Osuuskunta Meijänkylä puh: 040- 577 5560 tai www.koti.kainuu.com/suolijarvi/ Lisätietoja: Suolijärven kalaveden osakaskunta Kauko Virrankari puh. 0400 183 955

Suolijoen syystaimenta

Suolijoki

Lue tarina!

Olimme aikeissa viettää rauhoitusta edeltävän viikonlopun Hossassa yhdessä perhokalastusseurani kanssa. Vesan kanssa otimme kuitenkin varaslähdön viikonloppuun ja lähdimme matkaan jo torstaina, jolloin suuntasimme iltakalaan matkan varrelle tulevalle Suolijoelle. Majoituimme joen…

Suolijoen Haarakosken ekokalastusalueella

Suolijoki

Lue tarina!

Istuimme Haarakosken laavulle levähtämään ja miettimään jatkosuunnitelmaa. Kesäkuun ensimmäisille päiville tyypillisesti vuolas virta huuhtoi rantapusikkoja. Syvältä larvastamalla saimme satunnaisia kontakteja pitkin. Alemman kosken lopusta, missä kivet ovat kesävedellä kuivilla saimme…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni