Torvenkoski ja Tolosenkoski

Kalapaikka kauniissa maalaismiljöössä

Kesä

Joki

Perho

Viehe

Harjus

Taimen

Torvenkoski

Torvenkoski ja Tolosenkoski ovat Uvan reitin alaosan merkittävimmät koskikalastuskohteet. Kohteet ovat erillisiä järvien välissä virtaavia koskia. Torvenkoski on näistä kahdesta koskesta pitempi ja kalastuskohteena suositumpi. Torvenkoski alkaa Pieni-Uvajärvestä ja laskee Iijärveen. Se on nimensä mukaisesti jyrkkä ja kapeassa kurussa kuohuva koski. Putousta on kilometrin matkalla peräti kuusitoista metriä. Koski kuohuu kumpuilevassa ja kuvauksellisen kauniissa ympäristössä. Läntinen ranta on metsäistä jyrkkää vaaranrinnettä ja toinen ranta idyllistä maalaismaisemaa. Karppalan talon pihapiiriin kuuluu vanhoja huolella vaalittuja navettoja, aittoja, riihiä, pajoja ja kosken rannassa oleva mylly. Mylly on toimintakuntoiseksi entisöity erikoinen turbiinimylly. Myllyn pihalla järjestetään tapahtumia ja siellä on tulipaikka sekä opasteita. Kohde sopii hyvin esimerkiksi perheen kesäretkikohteeksi. Torvenkoski on 5-10 metriä leveä ja rannat ovat molemmin puolin kalastettavissa. Yläosan rannat ovat jyrkkiä, mutta avoimina helppoja liikkua ja kalastella. Alajuoksullkin rannat ovat paikoin jyrkkiä ja puustoa on rantaan asti. Kapea koski on kauttaaltaan kalastettavissa kevyellä virvelillä tai perho-ongella ilman sanottavaa kahlausta.

 

Tolosenkoski

Tolosenkoski eli Tolosenjoki sijaitsee kahden kilometrin päässä Torvenkoskesta ylävirtaan. Se alkaa Uvajärvestä ja laskee Pieni-Uvanjärveen. Tolosenkoski on Torvenkoskeen verrattuna loivarantainen, rauhallisempi ja osin syvempi. Etelärannalla on talo, mutta kosken rannat ovat molemmin puolin kalastettavissa.

 

Kalasto ja hoito

Torvenkoskelle kalastajia houkuttelevat  satunnaiset pyyntikokoisena istutetut taimenet. Koskessa on myös luonnon taimenia ja harjuksia. Vaara-alueen lähteistä ja lukuisista puroista alkava Uvan reitti on laadukas pienimuotoinen vaelluskalavesistö. Luontaisesti lisääntyviä taimenia ja harjuksia esiintyy laajalti. Lisäksi vesistöön tehdään vuosittain vaelluskalojen pienpoikasistutuksia ja em. koskiin istutetaan pari kertaa kesässä pyyntikokoisia lohikaloja. Torvenkoskessa toteutettiin kalataloudellinen kunnostus kiveämällä ja rakentamalla kutusora-alueita.

 

Uvanjoen kalastuskohdetietoja

 

Torvenkoski

  • Pituus: 1000 m
  • Putous: 16,6 m
  • Keskivirtaama: 3,4 m3/s
  • Palvelut: laavu

Tolosenkoski

  • Pituus: 350 m
  • Putous: 3,9 m
  • Keskivirtaama: 3,0 m3/s

Luvat

LUVAT:
Ristijärven viehekalastusluvat: 4 €/vrk, 7 €/vko, 12 €/ kk., 20 €/kausi.  Viehelupa kattaa Torvenkosken ja Tolosenkosken sekä kaikki Ristijärven koskivedet lukuun ottamatta Metsähallituksen vesiä. Ristijärven kunnan alueella on kaikki osakaskuntien joki- ja koskivedet kalastettavissa yhdellä kalastusluvalla. Tunnetuimmat koskikalastuspaikat ovat Uvalla Karppalan kylällä kuohuva Torvenkoski sekä kunnan itäosan metsissä virtaileva Hiisijoki.

LUPIEN MYYNTI:
Ristijärven kirpputori tai Ristijärven Pirtti.

 

PÄIVITETTY  2023

Säännöt

Kausi

Koko vuosi. (taimen on rauhoitettu 1.9.-31.11. !)  Lisätietoja: Pekka Karppinen, Ristijärven kalaveden osakaskunta, puh. 08 681 666 (työ), 040 571 0659

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni