Syväjoen – Lietejoen vesistö alkaa lukuisista vaara-alueen lähteistä ja puroista. Koskikalastukseen sopivaa metsäjokea on reilut 20 kilometriä. Vesistön näyttävin luontokohde ja mukava retkikohde on Syväjoessa oleva Komulan köngäs, joka on yli kymmenen metriä korkea kaksihaarainen vesiputous. Pienimuotoisen vesistön jokiluonnon arvosta kertoo se, että joista pyydettiin aikoinaan merilohia ja jokihelmisimpukoita ja se, että vesistössä on edelleen luonnonvaraisesti lisääntyvä taimenkanta. Syväjoki on perhokalastus ja ekokalastusaluetta kun taas Lietejoki on viehekalastusaluetta. Joet ovat eri kalastuslupa-alueita.
LIETEJOKI
Lietejoki (Ukkohallan joki) alittaa alajuoksulla Hyrynsalmi – Ristijärvi välisen Vanhatien (tie-8890) aivan Hyrynsalmen taajaman vieressä. Edellisestä erkaneva Lietekylän tie kulkee noin 10 kilometriä joen tuntumassa. Lietejoen tieltä on opasteita mm. Louhenkoskelle ja Pitkäkoskelle ja yläjuoksun koskille pääsee Syväjoentieltä. Joen pohjoisrantaa seuraa UKK retkeilypolku.
Lietejoki on luonnon rauhassa viihtyvän viehekalastajan ja perhokalastajan joki. Lietejoki virtaa metsän keskellä ja useimmille kalapaikoille on pikku patikointi. Yli 20 kilometrin mittaisella joella riittää riittää kuohuvia koskia ja nivoja tasaisesti koko matkalle. Kirkasvetisen joen vedet tulevat uomaansa Kainuun korkeimpien vaarojen rinteiltä virtaavista puroista. Koska joki on suurimmalta osaltaan hiekka- tai sorapohjaista, siinä on helppo kahlata ja kalastaa myös suvantovirroissa. Joki on koskissa useimmiten alle 10 metriä leveä, joten kalat tavoittaa helposti yhdeltä rannalta. Toisaalta kannattaa huomata, että pienehkössä joessa kalat ovat arkoja. Vaara-alueen joki on herkkä veden vaihtelulle ja kalastus on parhaimmillaan kun vettä ei ole liikaa tai liian vähän.
Kalasto ja hoito
Lietejoessa koskissa kasvaa eri kokoisia paikallisia taimenia ja satunnaisesti nousee myös vaelluskaloja. Istutuksia ei juurikaan tehdä. Joki on luonnonkalakohde. Harjukset ovat luonnonkantaa ja lukumääräisesti joen yleisintä lohikala saalista. Pikku harjuksia nappaa vieheeseen pitkin jokivarsia, mutta isommat ovat haasteellisia ja varovaisia pyydettäviä. Koskiin on kunnostettu muutamia kutupaikkoja ja pienpoikasten istutuksia tehdään vuosittain.
- Joen pituus: n. 20 km
- Kosket: kymmeniä koskia tai nivoja
- Kokonaisputous: n. 50 m
- Keskivirtaama: 2,5 m³/s