Sotkamon isot järvet

Kesä

Talvi

Järvi

Onki

Pilkki

Viehe

Ahven

Hauki

Kuha

Kiimasjärvet, Sapsojärvet, Kiantajärvi, Tenetinvirta, Nuasjärvi, Jormasjärvi

Koko Sotkamon reitin uistelualue Kuhmon ja Kajaanin välillä on kalastettavissa yhdellä vieheluvalla

Parhaat veneenrannat ovat Sotkamossa ja Kajaanissa. Molemmissa venesatamissa on tilaa ja isoillekin veneille sopivat laskuluiskat. Sotkamon keskustassa Pirttijärven rannassa olevan venesataman etuna on mainio sijainti. Se on keskellä koko järvialuetta ja vieressä ovat Sotkamon keskustan palvelut sekä polttoainetankkaus. (Venerannat on merkitty yhteisviehelupa-alueen karttaan)

 

Kiimasjärvet

Iso- ja Pieni-Kiimanen ovat isoja järvenselkiä. Niiden alapuolella vesistö kapenee Kaitainsalmeen ja jatkuu hiukan sokkeloisempana aina Tenettiin asti. Ontojoen alapuolella on ylimmäinen veneluiska. Toiset luiskat ovat Kiimasen etelärannalla Sotkamo-Kuhmo-tien varressa olevan opastetun riistapolun kohdalla sekä Kaitainsalmen sillan kupeella. Etelärannalla sekä kahdessa saaressa ovat kalastajien taukopaikoiksi sopivat laavut.

 

Sapsojärvet ja Kiantajärvi

Sapsojärvet ja Kiantajärvi muodostavat kaksi järvialuetta, joista toinen avautuu kaakoon ja toinen etelään. Sapsojärvet ovat tunnettuja Hiukan hiekkarannoista. Kiannalla on saaressa taukopaikka ja Sapsolta on lyhyt matka pistäytyä kahville Sotkamon kylälle.

 

Tenetinvirta

Tenetti on pari kilometriä pitkä, leveä virta, joka kuljettaa kaloille runsaasti ravintoa. Tenetinvirta on hyvä uistelualue. Sieltä saadaan mukavasti haukia, kuhia, taimenia ja virrassa elää myös harjuksia.

Nuasjärvi ja Rehja

Nuasjärvi ja Rehjanselkä muodostavat lähes 30 kilometrisen järvialtaan. Vuokatin päässä on useita matkailuyrityksiä venerantoineen ja Kajaanin lähellä komeassa Rehjan saaressa ovat laavut, vuokramökit ja telttailualueet. Järvissä on mukavasti muikkuja ja norsseja, joita hyödyntävät petokalat kuten kuhat ja taimenet. Uistelijoiden mielestä parhaat taimenalueet ovat järven itäpäässä eli ”Vuokatin vaaran alla”.

 

Jormasjärvi

Aivan Vuokatin vaarajonon kupeessa oleva kymmenkilometrinen uisteluvesi on hyvin vaihteleva. Saaria, luotoja ja kareja on runsaasti ja syvyyskartta kielii mielenkiintoisesta kalavedestä. Järvessä on syviä monttuja ja useita erisuuntiin kulkevia 15 – 25 metriä syviä kapeita juotteja.

Jormasjärvelle on neljä venelaskupaikkaa. Tuhkakylällä on viitta kylän uimarantaan, joka on myös yleinen veneranta. Luiskaa ei ole, mutta veneen saa vesille laakealta kovapohjaiselta hiekkarannalta.

Syvästä järvestä nousee parhaiten haukia. Tavoitelluimpia saaliita ovat kuhat ja järvitaimenet. Jokiin sekä järveen on jo kymmeniä vuosia säännöllisesti istutettu taimenia. Parhaat ottipaikat lienevät järven Tuhkakylän puoleisella reunalla.

 

Luvat

Kalastuslupa-alue on Ontojoen Sahinkanavan alaosasta alkaen; Iso- ja Pieni-Kiimanen, Kaitainsalmi, Haaposelkä, Kiantajärvi, Sapsojärvi, Tenetinvirta, Nuasjärvi, Rehja Kajaaninjoki Koivukosken siltaan asti ja Jormasjärvi.

5 €/vrk, 20 €/viikko ja 50 €/kalenterivuosi.

Luvassa ei ole viehe- tai vaparajoitusta. Huom.! Kuhan alamitta 45 cm (Lapin ELY-keskuksen päätös 43/5713-2016), muut kalat kalastusasetuksen mukaisesti.

LUPIEN MYYNTI:
Ase- ja Optiikkahuolto Korhonen (Kajaani), Intersport Piipponen (Sotkamo), Katinkulta (Vuokatti). www.kalakortti.com

Säännöt

SALLITUT PYYNTIVÄLINEET:
Heitto- ja vetouistin, perho-onki.

LISÄTIETOJA:
Petri Komulainen 040-7155454 tai marko.salminen@muikkusuomi.fi

Kausi

Koko vuosi

 

PÄIVITETTY 2024

Sinttivintturin ottialue-ohjeet Sapsojärven uistelijoille

Sotkamon isot järvet

Lue tarina!

Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista.   Sapsojärvet sijaitsee Sotkamon kirkonkylän maisemissa ja vesille pääsee kylän satamasta jossa on…

Sinttivintturin ottialue-ohjeet Pieni- ja Iso-Kiimasen uistelijoille

Sotkamon isot järvet

Lue tarina!

Kiimasen neljästä isosta kaksi. Kaikki reilusti + merkkisiä   Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista!   Kiimaset järvet sijaisee…

Sinttivintturin ottialue-ohjeet Nuasjärven uistelijoille

Sotkamon isot järvet

Lue tarina!

Elämäni ensimmäinen kymppi Kartoissa merkatut alueet on hyviä kalapaikkoja niin että punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista saalista ja vihreä kuhapainoitteista saalista!   Järvi Vuokatin vaaran juurella takaa matkailulle mahtavat puitteet ja…

Vipuvoimaa EU:lta Euroopan Unioni